Для проходження наступної зими необхідно послабити цінові обмеження на ринку електроенергії – "Центренерго"

Поточна ціна на вугілля не покриває собівартості виробництва електричної енергії енергоблоками ТЕС "Центренерго"
Фото: depositphotos.com
Щоб забезпечити стабільне проходження наступного опалювального сезону, потрібно підняти рівень цінових обмежень на ринку електричної енергії та в найкоротші строки збільшувати видобування державними вуглевидобувними підприємствами, заявив глава державної компанії "Центренерго" Володимир Єгоров в інтерв'ю виданню Delo.ua.

За його словами, упродовж останніх кількох років видобування вугілля на державних шахтах суттєво знизилося. Зокрема, з 2020 року воно впало більше ніж удвічі й становить приблизно 2 млн тонн на рік. Водночас вартість вугілля, навпаки, зросла – з 1800 грн до 4230 грн за тонну без ПДВ і транспортування.

"У цих умовах, на нашу думку, необхідно підняти рівень цінових обмежень на ринках електричної енергії та в найкоротший термін збільшувати видобуток державних вугледобувних підприємств для сталого проходження ОЗП (осінньо-зимового періоду. "ГОРДОН") 2023–2024 років", – сказав Єгоров.

Він наголосив, що поточна ціна на вугілля не покриває собівартості виробництва електричної енергії енергоблоками ТЕС "Центренерго" і, відповідно, призведе до значних збитків компанії.

Контекст:

Скасування цінових обмежень на ринку електроенергії дасть змогу швидше ремонтувати інфраструктуру й будувати нову генерацію, зазначав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус.

Щоб українські енергокомпанії могли збудувати нову сучасну енергосистему, їм потрібна ліквідність та нормальне функціонування енергоринку, заявив радник прем'єр-міністра, керівник Центру економічного відновлення Кирило Криволап.

Ліквідність ринку електроенергії мають переглянути, щоб Україна не покладалася лише на підтримку західних партнерів, наголошував провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський.