Для українських споживачів, які використовують не менше ніж 80% власної електроенергії, графіки вимкнень не діятимуть – рішення уряду

В уряді вважають енергетику важливішою за все, окрім безпеки й оборони
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook

6 серпня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка передбачає виведення з графіків вимкнень електроенергії тих споживачів, які використовують 80% власної електроенергії й більше. Про це інформує сайт уряду з посиланням на прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Сьогодні ухвалюємо постанову, за якою для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень. Таким чином держава стимулює енергетичну автономію бізнесу. Це важливий елемент нашої енергетичної стійкості", – цитує уряд свого очільника.

Прем'єр-міністр назвав енергетику третьою за важливістю (після безпеки й оборони) ланкою роботи уряду, нагадавши, що країна-агресор Росія й далі атакує енергетичну інфраструктуру України.

"Щоденно наші підстанції та лінії електропередачі перебувають під ворожими обстрілами. [...] Зараз немає планових відключень електроенергії для споживачів. Попри це, ситуація залишається непростою. Аби забезпечити належний рівень підготовки до зимового періоду, держава запровадила пакет програм і заходів для прискорення розбудови децентралізованої генерації", – підкреслив Шмигаль.

За його словами, йдеться про кредити бізнесу і громадянам на створення альтернативної енергетики, безмитне ввезення енергообладнання, спрощення бюрократичних процедур для запуску генераційних установок.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Зараз триває наймасштабніша в історії України ремонтна кампанія в енергетичній галузі, заявив заступник міністра енергетики Микола Колісник.