Для залучення інвестицій в енергетику необхідно впровадити market coupling – експерт

Експерт вказав на прогрес у розвитку енергетики України у воєнний час
Фото: depositphotos.com

Для забезпечення значного припливу інвестицій в енергетичний сектор України потрібно насамперед впровадити так званий market coupling – об'єднання європейського й українського енергетичних ринків. Про це заявив у коментарі "Суспільне Київ" директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Щоб пішли інвестиції, потрібно в першу чергу забезпечити так званий market coupling. Це означає сумісність із правилами, які існують у Європейському союзі", – пояснив експерт.

За словами Омельченка, зараз українські енергетичні ринки несумісні з європейськими з погляду економіки і правового забезпечення, що суттєво стримує інвестиції в галузь. Експерт також вказав на прогрес у розвитку енергетики України у воєнний час.

"Ми бачимо, що вже збудовано приблизно 100 МВт потужності, до закінчення року, думаю, що буде всього збудовано 300 МВт. Це достатньо немало, хоча, безумовно, якихось глобальних задач не вирішує", – зазначив Омельченко.

Він наголосив, що Україна рухається у правильному напрямі, і висловив сподівання, що до наступної зими країна зможе ввести в експлуатацію приблизно 1 ГВт нових потужностей.

У вересні народна депутатка і членкиня парламентського комітету з енергетики Інна Совсун зазначила, що впровадження market coupling не збільшить вартості електричної енергії на українському енергоринку.