В Україні взимку може не бути світла до 18 годин на добу – ООН

За прогнозами експертів, через дефіцит генерації взимку вимкнення електроенергії триватимуть від чотирьох до 18 годин щодня
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Цієї зими українцям варто очікувати вимкнення електроенергії тривалістю від чотирьох до 18 години на добу. Такий прогноз зробили експерти місії ООН із моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММПЛУ). Про це йдеться в доповіді спостерігачів.

Зазначають, що ММПЛУ відвідала сім електростанцій, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок атак, а також 28 населених пунктів, котрі постраждали внаслідок російських ударів.

За інформацією спостерігачів, російські атаки становлять загрозу для водопостачання України, каналізації та санітарії, опалення й гарячого водопостачання, громадської охорони здоров'я, освіти й економіки загалом.

У звіті вказано, що майже 95% жителів Києва користуються централізованими системами опалення підвалів, а для подавання тепла на верхні поверхи будівель потрібні електричні насоси. Без аварійного електропостачання мільйони міських жителів можуть залишитися без тепла.

У доповіді йдеться, що станом на червень 73% теплових електростанцій країни було виведено з ладу. Якщо взимку 2022–2023 років атаки здебільшого спрямовували на об'єкти електропередавання, то з березня 2024 року основною мішенню росіян стали об'єкти генерації.

За даними однієї з великих енергетичних компаній, на яку посилається доповідь, унаслідок атак 2024 року було пошкоджено втричі більше енергоблоків, ніж за попередні два роки.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. У травні у країні були віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмежень не застосовували, але з 1 червня їх відновили.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 червня в "Енергоатомі" повідомили, що виводять у ремонт енергоблок однієї з АЕС, через що дефіцит генерації може зрости.