Економіст заявив, що нардеп Заблоцький лобіює вигідні працедавцю його дружини правки до законопроєкту про податок на рекламу

Юрій Гаврилечко: Правки Заблоцького з переліку об'єктів оподаткування виключають деякі електронні послуги, які можуть постачати нерезиденти на території України
Фото: Yuriy Gavrylechko / Facebook
Законопроєкт №4184 скасовує податок на рекламу і запроваджує механізм, який забезпечить сплату ПДВ компаніями-нерезидентами, що надають цифрові послуги на території України. Економічний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко заявив у своєму Facebook, що ухвалення законопроєкту принесе приблизно 3 млрд грн додаткових податкових надходжень до держбюджету.

"Здавалося б, правильна ініціатива, і що може піти не так? А ось, як засвідчила практика, може. Може, якщо врахують правки нардепа [від "Слуга народу" Мар'яна] Заблоцького, якими з переліку об'єктів оподаткування виключають деякі електронні послуги, що можуть постачати нерезиденти громадянам на території України. У підсумку гарний і правильний законопроєкт перетворюється... на дуже собі лобістський нормативно-правовий акт, у якому залишаються окремі пільги на оподаткування виключно для "обраних" нерезидентів", – написав економіст.

Він пояснив, що, згідно із запропонованими правками, із-під оподаткування виводять послуги, які переважно надає в Україні один зі світових лідерів ринку в цій сфері, данська компанія SimCorp – розробник програмного забезпечення для фінансових компаній.

"Ну що тут такого? Та зовсім нічого, окрім того факту, що саме в ТОВ "Сімкорп Україна" працює дружина автора поправок. І ось тут уже виникає резонне запитання: чи не бачить автор поправок конфлікту інтересів, надаючи такі пропозиції щодо внесення змін до законопроєкту №4184? Утім, відповідь на це запитання давно вже є в багатьох цивілізованих країнах, і полягає він у наявності добре структурованого законодавства про лобізм. Якби в нас було щось таке, то "правок Заблоцького" навіть не винесли б на розгляд комітету, оскільки секретаріат просто не включив би їх до порядку денного як такі, що потенційно спричиняють конфлікт інтересів. І, відповідно, у таблицю поправок до законопроєкту вони також не потрапили б, а отже, не потрапили б і в сесійну залу для розгляду на пленарному тижні", – переконаний Гаврилечко.

Контекст:

Законопроєкт №4184 Верховна Рада ухвалила в першому читанні на засіданні 17 лютого.

У лютому 2021-го Гетманцев пояснив, що міжнародні ІТ-компанії – нерезиденти, такі як Google, Facebook і Netflix, зобов'яжуть платити податок на додану вартість (ПДВ) із тих електронних послуг, які вони продають українцям. За його словами, компанії не заперечують проти сплати податку.