Експосадовця підозрюють у заволодінні понад 36 млн грн на закупівлі запчастин для літаків ЗСУ

За даними слідства, фігуранти, імовірно, провели 10 оборудок на закупівлі запчастин до Су-27 і МіГ-29
Фото: EPA (архів)

Контррозвідка Служби безпеки України спільно з працівниками Бюро економічної безпеки й керівництвом "Укроборонпрому" викрили нові епізоди привласнення бюджетних коштів на придбанні комплектовання для бойових літаків ЗСУ, ідеться про понад 36 млн грн. Про це 27 вересня повідомила пресслужба СБУ.

Правоохоронці нагадали, що викрили й зупинили схему на одному з оборонних підприємств України в грудні 2023 року, однак тоді йшлося про ймовірне розкрадання 4 млн грн під час закупівлі модулів до радіолокаційних систем на українські винищувачі. У БЕБ уточнили, що йдеться про комплектовання до бойових літаків Су-27 і МіГ-29.

Відтоді силовики задокументували додатково ще 32 млн грн, які, за підозрою, ексдиректор держпідприємства разом зі спільниками міг вивести у тінь.

Спільниками директора слідство називає його колишню заступницю, шістьох керівників підконтрольних фірм і ще двох осіб.

Хоч слідство не розкриває імені фігурантів і назви підприємства, однак дані судового реєстру вказують, що йдеться про ДП "Новатор", розташоване у Хмельницькому.

"За матеріалами справи, схема полягала у прийманні на баланс підприємства завідомо бракованих деталей, які на завод постачали "свої" підприємства. При цьому кошти, які сплачували за ці несправні деталі, потім переводили в готівку й розподіляли між учасниками схеми", – ідеться в повідомленні.

Як поінформували в Офісі генерального прокурора, протягом 2021–2023 років підозрювані, ймовірно, провели 10 оборудок.

Фігурантів повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2, 3 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення офіційних документів, внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей, вчинене злочинною організацією);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного у злочинний спосіб в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією).

В українській спецслужбі додали, що ексдиректора повідомили про підозру заочно, оскільки він перебуває за кордоном. Він – у розшуку.