Ernst & Young оцінила вартість основних засобів оператора української газотранспортної системи "Укртрансгаз" у 328 млрд грн

"Нафтогаз" затвердив висновок Ernst & Young щодо вартості активів "Укртрансгазу"
Фото: UKRTRANSGAS / Twitter

За даними аудиторської компанії Ernst & Young, вартість активів "Укртрансгазу", які розміщені на не підконтрольній Україні території, становить 12,3 млрд грн.

Аудиторська компанія Ernst & Young оцінила вартість основних засобів компанії "Укртрансгаз" станом на 31 грудня 2017 року в 327,921 млрд грн. Про це йдеться в рішенні НАК "Нафтогаз України" від 12 квітня, яким затверджено висновки аудитора.

Згідно з оцінками Ernst & Young, вартість активів "Укртрансгазу", які розміщені на не підконтрольній Україні території, становить 12,327 млрд грн.

"Укртрансгаз" є оператором української газотранспортної системи. Компанія експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу. НАК "Нафтогаз України" – єдиний акціонер "Укртрансгазу".

Планують, що новим оператором газотранспортної системи України стане ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ). Цю компанію було створено рішенням Кабміну 9 листопада 2016 року. Головою акціонерного товариства Кабмін призначив заступника президента компанії "Укртрансгаз" Валерія Ноздріна.

Очікували, що "Укртрансгаз" передасть українську ГТС в управління МГУ протягом місяця після набуття чинності рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитного спору між "Нафтогазом" і "Газпромом", яке з'явилося 28 лютого.

11 квітня стало відомо, що голова НАК Андрій Коболєв звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням на два роки відкласти відділення від "Нафтогазу" функцій транспортування і зберігання газу. Він пояснив, що Стокгольмський арбітраж не дозволив НАК передати контракт на транзит іншій юридичній особі без згоди "Газпрому", тому процес анбандлінгу можна провести не раніше ніж у 2020 році.