Eurofer закликав посилити санкції проти експорту російської металопродукції до Євросоюзу

Ідеться про 40 сировинних матеріалів, які надходять із Росії й України у металургійну промисловість ЄС
Фото: depositphotos.com

Європейська сталеливарна асоціація Eurofer виступила за посилення санкцій проти експорту російської металопродукції та залізорудної сировини до Євросоюзу. Про це повідомив генеральний директор Eurofer Аксель Еггерт під час панельної дискусії щодо майбутнього України і внеску Італії у відновлення країни, яка відбулася в Мілані. Дискусію провели на благодійному вечорі на підтримку постраждалих на війні українців, організованому гуманітарною ініціативою групи "Метінвест" "Рятуємо життя", повідомили 17 березня у пресслужбі групи.

"Я обговорював санкції проти експорту російської сталі та сировини до ЄС з українським бізнесом і з "Метінвестом" зокрема. Мова йде про 40 сировинних матеріалів, які надходять із Росії та України до металургійної промисловості ЄС. Ми повинні допомогти. Це так важливо – допомогти Україні вийти із цієї жахливої ситуації, щоб у Європі знову запанував мир", – сказав Еггерт.

За його словами, санкції, які спочатку стосувалися експорту понад 5 млн тонн російської металопродукції, а потім напівфабрикатів і залізорудної сировини, впливають і на роботу компаній – членів асоціації, яким у цих складних умовах необхідно знайти ресурси для виробництва.

"Це нелегке завдання, але його треба виконати. Нам потрібно перекрити грошові потоки до Росії. Тільки це може рано чи пізно закінчити війну", – додав гендиректор Eurofer.

Лючія Морселлі, генеральна директорка Acciaierie d'Italia у Таранто, спільного підприємства металургійної компанії ArcelorMittal в Італії, зазначила: "Європа втратила приблизно 20 млн тонн сталі з України. Українську продукцію в ЄС замінив імпорт з Азії, зокрема з Індії, Кореї та Японії".

"Це було великою шкодою для Європи – відкриття ринку для сталі з азійських країн, які мають іншу структуру витрат, інший екологічний підхід, іншу вартість робочої сили, особливо вартість енергоносіїв. Для Європи це стало справжнім потрясінням", – додала вона.

Контекст:

Ухвалений восени 2022 року восьмий пакет санкцій мав розширити встановлені раніше обмеження, але введені санкції не вплинули на експорт російської металопродукції, оскільки обмеження не торкнулися чавуну та феросплавів. Окрім того, нові обмеження на імпорт сталі набувають чинності із 30 вересня 2023 року, а окремих сталевих напівфабрикатів – із 1 квітня і навіть із 1 жовтня 2024 року.

Останній наразі, 10-й пакет санкцій проти Росії через її повномасштабне військове вторгнення в Україну Євросоюз ухвалив 24 лютого.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко у листопаді 2022 року заявила, що вся без винятку російська металургійна продукція має опинитися під санкціями, а українським металургам необхідно надати доступ до американського та європейського ринків. Про це писала пресслужба міністерства.