Федерація роботодавців України вимагає розв'язати проблему вимкнення електроенергії для промисловості

Представники великих роботодавців України стверджують, що потужність міждержавних перетинів значно менша за потреби бізнесу
Фото: depositphotos.com

Федерація роботодавців України звернулася до прем’єр-міністра Україна Дениса Шмигаля з вимогою переглянути норму про надання гарантій постачання електроенергії лише тим, хто імпортує її не менше ніж 80%. Про це йдеться в листі-зверненні, який отримало видання "ГОРДОН".

"Прийняття рішення з такого важливого й актуального для промисловості питання відбулося без належної дискусії й обговорення, що позбавило споживачів можливості висловити зауваження та пропозиції, незважаючи на численні потенційно негативні наслідки", – ідеться в листі.

Представники великих роботодавців України стверджують, що потужність міждержавних перетинів значно менша за потреби бізнесу, що зумовить виникнення дефіциту імпортної електроенергії, який у нинішній ситуації зі станом енергетичної системи України не можуть покрити внутрішнім виробництвом.

"Це призведе до штучного зростання попиту на імпорт і може призвести до зростання цін. На аукціонах із розподілу міждержавних перетинів перевагу отримають підприємства з низькою часткою витрат на електричну енергію в собівартості продукції. Надання гарантій постачання лише тим, хто імпортує 80% своїх потреб, серйозно зашкодить енергоємним галузям промисловості та призведе до зупинки великих виробництв у години пікового навантаження", – заявили автори листа.

Контекст:

Кабмін ухвалив зміни до постанови, згідно з якими будь-який промисловий об'єкт зобов'язаний імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб, писало "Суспільне". "Укренерго" зі свого боку гарантує промисловості ще 20%.

Бізнес висловився проти цієї ініціативи, оскільки ціна за доправлення електроенергії через кордон значно зросте й підприємствам буде простіше зупинитися, ніж імпортувати.