НБУ очікує швидкого збільшення цін на електроенергію

Тривале відтермінування рішень щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ зумовить нижчу інфляцію, але погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній, зазначили в НБУ
Фото: depositphotos.com

Національний банк України прогнозує швидке й суттєве підвищення цін на електричну енергію. Про це йдеться в макроекономічному прогнозі Нацбанку.

"Очікується поетапне приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років. Водночас, з огляду на складну ситуацію в енергетиці, дотаційні тарифи на е/е для побутових споживачів можуть зростати швидше. Зокрема, у цей прогноз закладається достатньо швидке й суттєве зростання цін на електроенергію", – ідеться у звіті.

Зазначають, що це формуватиме додатковий тиск на ціни й потреби у збільшенні субсидій для населення. У НБУ додали, що тривале відтермінування рішень щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ зумовить нижчу інфляцію, але накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси й погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній.

"Це посилюватиме ризики нестабільності на внутрішньому ринку енергоресурсів, погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, тоді як ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє", – підкреслили в НБУ.

Контекст:

Заступник міністра енергетики Микола Колісник заявляв, що завдяки торішньому перегляду тарифу на електроенергію для побутових споживачів українська енергосистема отримала 3 ГВт потужностей, писало агентство УНІАН.