Валютні обмеження є дієвими для стабілізації економіки, але стримують її відновлення – НБУ

Володимир Лепушинський: Бізнесу необхідні можливості, які надає вільний рух капіталу
Фото: bank.gov.ua

Чинні в Україні валютні обмеження є дієвими для стабілізації української економіки, але стримують її відновлення. Про це у своїй колонці на сайті "NV Бізнес" заявив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Володимир Лепушинський.

"Валютні обмеження є дієвими для стабілізації економіки, але обтяжливими для неї й стримують відновлення. Як зазначалося, економіка України є ринковою та відкритою. Бізнесу необхідні можливості, які надає вільний рух капіталу", – написав він.

Лепушинський наголосив, що валютні обмеження ввели на початку повномасштабного вторгнення, щоб не допустити втрати міжнародних резервів і, як наслідок, економічної стійкості країни. Водночас він зауважив, що будь-які валютні обмеження можуть бути лише тимчасовим рішенням, тому що із часом вони стають або неефективними, або контрпродуктивними.

"Наприклад, щоб залучити капітал в економіку, інвестори хочуть мати можливість на законних підставах його вивести. Проте якщо валютні обмеження не дають їм змоги це зробити, то й діалогу про залучення інвестицій у країну не буде", – пояснив Лепушинський.

Він додав, що на початкових етапах процес валютної лібералізації може генерувати додатковий попит на валюту для виплат за інвестиціями, однак із часом інвестиції почнуть зростати.

Контекст:

Міжнародний валютний фонд закликав Україну до подальшого пом'якшення валютних обмежень, що зараз діють в Україні. "Треба продовжувати пом'якшення валютного контролю на поетапній основі відповідно до дорожньої карти валютної лібералізації в межах стратегії НБУ щодо зовнішнього захисту стабільності", – ідеться у звіті МВФ. 

Кабінет Міністрів звернувся до Національного банку України з проханням надати дозвіл на продаж валюти для низки українських компаній для розрахунків із західними кредиторами. Серед компаній, яким планують дозволити продавати валюту, – "Vodafone Україна", "Інтерпайп", Kernel і ДТЕК. Ці компанії мають кредити в західних банках або є емітентами єврооблігацій. Згідно з пояснювальною запискою до розпорядження уряду, такий крок має відновити довіру західних партнерів до України.

Національний банк із 1 грудня 2023 року пом'якшив валютні обмеження для бізнесу і громадян, зокрема скасував усі обмеження для банків і небанківських фінансових установ на обсяги ймовірного продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

У грудні в Національному банку України також заявили, що можуть дозволити репатріацію "нових" дивідендів у межах пом'якшення валютних обмежень. У березні заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук заявив, що НБУ ще вивчає можливість дозволу репатріації "нових" дивідендів і послаблення заборони на обслуговування зовнішніх боргів.