Федоров: В Україні почали видавати безповоротні гранти на виробництво ракет

Федоров анонсував видавання грантів на порохові заводи
Фото: suspilne.media

В Україні збільшилися інвестиції в оборонний кластер Brave1. Про це віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки й технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив у Києві на полях саміту Defense Tech Valley, інформує 7 жовтня "Суспільне".

За його словами, в Україні держава контрактує й закуповує "мільйони" снарядів, зокрема для безпілотників. Федоров розповів про "значні кроки вперед" у розвитку кластера Brave1.

"Скажу вам по секрету, у цьому році ми почали видавати гранти на виробництво ракет. У наступному році ми будемо видавати гранти на порохові заводи. Це безповоротні гранти, які ми даємо як певну гарантію, що ви інвестуєте й ці інвестиції будуть окупатися", – сказав віцепрем'єр-міністр.

Він підкреслив, що в Україні створюють різні симулятори для тестування оборонних технологій, а також інфраструктуру для їх випробування.

"Ми створили певні юніти. У доктринах НАТО вони мають назву як інноваційні інкубатори, які тестують технології на полі бою. Ми створили власний юніт. Їх насправді сьогодні вже не один, а велика кількість. Перед тим як щось купувати, ми тестуємо це на власних юнітах і дивимося, як у реальних умовах працює той чи інший дрон, як працює РЕБ", – пояснив Федоров.

Контекст:

27 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна успішно випробувала першу балістичну ракету власного виробництва. Жодних деталей про неї він не розкрив. Defense Express припустив, що може йтися про оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2" ("Сапсан"), який розробляли із середини 2000-х.

5 жовтня перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк повідомив, що з початку 2024 року погоджено для застосування українською армією понад 900 моделей озброєння й військової техніки, дві третини з яких виготовлено в Україні.