ЄС виділив €100 млн гранту для "Укренерго" на відновлення й захист об'єктів

Євросоюз виділив "Укренерго" грант у розмірі €100 млн
Фото: depositphotos.com

Європейський союз виділив компанії "Укренерго" €100 млн грантових коштів на відновлення й захист енергетичних об'єктів. Про це 19 липня повідомила пресслужба "Укренерго" в Telegram. 

"Грантову угоду на €100 млн учора в Києві підписали голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький і голова представництва німецького державного банку розвитку KfW Bankengruppe в Україні Лоренц Гесснер", – ідеться в повідомленні.

Кошти спеціальної бюджетної програми ЄС Ukraine Investment Facility підуть на такі проєкти:

  • модернізація високовольтних підстанцій у західних регіонах України, розбудова міждержавних інтерконекторів, які з'єднують Україну з енергосистемою континентальної Європи;
  • ремонт і відновлення зруйнованого або пошкодженого обстрілами обладнання, а також закупівля й постачання нового;
  • посилення фізичного захисту підстанцій "Укренерго".

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. З травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

7 квітня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що міністерство енергетики Литви запропонувало розібрати закриті теплоелектростанції на компоненти й передати їх на ремонт ТЕС в Україні. Тоді, за словами Галущенка, Україна вже отримала від литовської сторони два потужні автотрансформатори й 72 вантажі з іншим потрібним енергетичним обладнанням загальною вагою понад 1300 тонн.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії в Україні залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".

Від початку повномасштабного вторгнення Росії "Укренерго" залучила понад €1,5 млрд міжнародної допомоги на енергетику. Зокрема, ​​Німецький банк розвитку KfW кілька разів виділяв на це кошти.