Постійні вимкнення електроенергії в Україні будуть звичним явищем – The Economist

Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ
Фото: dtek.com

Україні терміново потрібно більше електроенергії цієї зими, вже за кілька місяців, пише британська газета The Economist. Видання оцінило різні стратегії, як можна рухатися до цієї мети, але зазначило, що за будь-яких варіантів це завдання важко вирішити у такий строк.

"Хай які нові проєкти з'являються в мережі, Україні терміново потрібно більше електроенергії цієї зими, за кілька місяців. Надто мало часу й надто мало мільярдів доларів, які потрібні для встановлення кількох сотень малих електростанцій, реконструкції розбомблених електростанцій або будівництва вітрових і сонячних електростанцій. Постійні вимкнення електроенергії будуть звичним явищем", – зазначають автори.

Вони додали, що українці вже навчилися адаптуватися до дефіциту електроенергії.

"Малі підприємства мають дизельні генератори. Заводи середнього розміру інвестували в газові турбіни й навіть можуть продавати свої надлишки в національну енергомережу. Кафе відкриті для коворкінгу. У всіх будівлях є генератори для живлення ліфтів. Люди купують елементи живлення, які можна заряджати та використовувати вдома для з’єднання Wi-Fi та USB-лампи. Але на все це чекають важкі випробування", – роблять висновок журналісти.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

У травні в Україні були віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмежень не застосовували, але з 1 червня їх відновили.

2 червня в "Укренерго" повідомили, що протягом найближчого тижня ситуація в енергосистемі України ускладниться. Причина – ремонт двох енергоблоків електростанцій, а також два нічні обстріли РФ 31 травня й 1 червня, унаслідок чого було пошкоджено кілька теплових і гідроелектростанцій, зазначили в НЕК.

4 червня Шмигаль заявив, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.