Гендиректор "Оператора ГТС України" підрахував утрати України в разі запуску "Північного потоку – 2"

Газ подорожчає приблизно на $50 за 1 тис. м³ після запуску "Північного потоку – 2", вважає Макогон
Фото: ЕРА

Прямі та непрямі збитки України від запуску газопроводу "Північний потік – 2" можуть становити від $5 млрд до $6 млрд на рік. Про це сказав генеральний директор компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон в інтерв'ю консалтинговій компанії Exploration & Production Consulting.

За словами Макогона, Росія відмовиться від транзиту газу через Україну, якщо "Північний потік – 2" добудують. Однак він запевняє, що газотранспортна система України буде функціонувати, але інфраструктуру доведеться оптимізувати.

"Наша система готова. Без гарантій постійного використання системи на достатньому рівні ми просто змушені будемо оптимізувати 80% компресорних станцій і не будемо здатні прокачувати нинішні обсяги газу. Усі труби залишаться, їх немає сенсу викопувати. Ми знизимо потужності компресорних станцій і змінимо унікальну потужність 146 млрд м&³3; газу на рік, доступну для ЄС, до обсягу, який необхідний власне Україні. Ми залишимо стільки, скільки потрібно для внутрішньої роботи. Інакше, щоб підтримувати всю інфраструктуру в нинішньому стані, потрібно буде підвищити тариф у чотири рази. Але у цьому немає сенсу", – сказав гендиректор ОГТСУ.

Після цього він назвав суму збитків для України від запуску "Північного потоку – 2".

"Якщо газ піде через "Північний потік  2", у нас він автоматично подорожчає, тому що вартість транспортування з Німеччини буде дорожчою, це ще приблизно $23 млрд втрат для економіки. Окрім того, додаткові субсидії, оскільки газ подорожчає. Я оцінюю прямі та непрямі втрати України від запуску "Північного потоку  2" у $56 млрд на рік", – пояснив Макогон.

Водночас, на думку гендиректора ОГТСУ, непрямі втрати становитимуть значну частину.

"Газ подорожчає приблизно на $50 за 1 тис. м&³3;, оскільки вартість транспортування до України зросте. Якщо дорожчає газ, то дорожчає весь наш експорт, наприклад, добрива. Також газ подорожчає для населення, відповідно, потрібно буде більше коштів для субсидій", – сказав він.

Макогон вважає, що ймовірні збитки можна компенсувати через збільшення обсягів видобутку власного газу і застосування заходів з енергоефективності.

Контекст:

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – більше ніж 1200 км. Повідомляли, що вартість проєкту – €9,9 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie та австрійська OMV.

Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У лютому 2021 року стало відомо, що 18 європейських компаній покинули проєкт газопроводу "Північний потік – 2" або опинилися на стадії виходу. Причиною цього стали ймовірні нові санкції щодо проєкту з боку США. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.

У "Газпромі" заявляли, що мають намір ввести "Північний потік – 2" в експлуатацію цього року.

Міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр очікує, що питання будівництва газопроводу "Північний потік – 2" можуть розв'язати протягом року.