"Гарантований покупець" прогнозує до кінця літа запуск аукціону на залучення інвестицій у "зелену" енергетику

Артем Некрасов: Багато проєктів по сонцю зараз запускає переважно бізнес для своїх потреб
Фото: Артем Некрасов / Facebook

Державне підприємство "Гарантований покупець" очікує, що до кінця літа в Україні буде анонсовано проведення "зеленого" аукціону на підтримку розвитку поновної енергетики в Україні й для збільшення зацікавленості інвесторів у цій галузі. Про це заявив у коментарі ICTV директор держпідприємства Артем Некрасов. 

"Запуск аукціонів на підтримку, які ми очікуємо до кінця літа", – сказав Некрасов.

Він зазначив, що станції з поновних джерел енергії (ПДЕ) є проєктами з найнижчою вартістю й найкоротшими строками будівництва порівняно з іншими типами генерації.

"Багато проєктів по сонцю зараз запускає переважно бізнес для своїх потреб. По вітрових станціях на різних стадіях у нас кілька десятків проєктів у семи регіонах країни на різних стадіях", – указав Некрасов.

Він наголосив, що держава має створити умови для реалізації готових до будівництва проєктів ПДЕ.

"У тому числі треба вирішити питання проблеми страховок будівництва під час війни, спрощення регуляторної бази як на рівні держави, так і місцевої влади", – сказав Некрасов.

Контекст:

Міністерство енергетики України планує цьогоріч провести перший "зелений" аукціон для залучення інвесторів у розвиток більше ніж 100 МВт потужностей поновної енергетики, заявив голова парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус під час IV конференції з енергетичного права.

За його словами, такі аукціони передбачили законодавством ще наприкінці 2018 року. Метою є конкуренція інвесторів за можливість будувати нові електростанції, дістаючи водночас певний гарантований стимулювальний тариф.