Збільшення тарифу на світло дасть державному "Енергоатому" й "Укргідроенерго" 50 млрд грн – політолог

Державні "Енергоатом" і "Укргідроенерго" переважно виробляють електрику для населення
Фото: depositphotos.com

Уряд був змушений підвищити пільговий тариф на електроенергію для населення для ремонту зруйнованих росіянами енергетичних об'єктів. Про це заявив у своєму блозі на LIGA.net політолог Євген Магда. 

"Власне для відновлення зруйнованих енергетичних об'єктів уряд змушений був піти на підвищення пільгових тарифів для населення. Це дозволить отримати приблизно 50 млрд грн, які використають державні "Енергоатом" і "Укргідроенерго", які власне й виробляють електрику для населення. Ці кошти, як очікується, підуть на відновлення енергетичної системи. Ми можемо зробити це виключно за власні кошти", – заявив він.

Магда пояснив, що зараз державні й приватні енергетичні компанії здебільшого власним коштом відновлюють зруйновані електростанції й підстанції, а озвучена західна допомога – це "лише крапля в морі", якщо врахувати масштаб руйнувань.

"Приватні компанії намагаються залучати кредити, а поки відновлюють зруйновані об’єкти за власний кошт. Державні компанії можуть розраховувати на допомогу з бюджету, як, наприклад, "Центренерго" для Трипільської та Зміївської ТЕС", – наголосив політолог.

Він підкреслив, що від зовнішніх партнерів Україні потрібне насамперед озброєння, зокрема, засоби ППО для захисту енергетичних об'єктів.

"Відновлювати ж те, що ворог знищив, потрібно власними силами, затягуючи паски й ухвалюючи непопулярні рішення. Гірка пігулка має бути більш ефективною за солоденьке плацебо", – написав політолог.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову застосовують масштабні віялові вимкнення світла. 

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 червня в "Енергоатомі" повідомили, що виводять у ремонт енергоблок однієї з АЕС, через що дефіцит генерації може зрости.

В "Укренерго" поінформували 16 червня, що до кінця липня ситуація в енергосистемі України буде набагато важчою. Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки.

31 травня уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год із 1 червня до 30 квітня 2025 року. Отже, Кабмін підвищив тариф для побутових споживачів на 63% – до цього (із 1 червня 2023 року) в Україні діяв тариф на рівні 2,64 грн/кВт-год.

На початку червня в Міненерго України повідомили, що ринкова вартість електроенергії становить 7,5 грн/кВт-год.