Імовірність дефолту України сягнула річного максимуму після скандалу із "зеленими" єврооблігаціями – ЗМІ

13 листопада Кабмін на рівні "Ощадбанку" заблокував погашення боргів перед "зеленими" інвесторами на суму 19,3 млрд грн
Фото: depositphotos.com
"Обозреватель" пише 24 листопада з посиланням на дані звіту Dragon Capital, що п'ятирічні CDS (Credit Default Swap) України, або кредитно-дефолтні свопи, зросли на 27% – до 534,44 пункту з моменту початку скандалу з блокуванням виплат за "зеленими" єврооблігаціями. Видання із цих даних робить висновок, що ймовірність дефолту України досягла річного максимуму.

"Кредитний дефолтний своп (CDS) – фінансовий інструмент, за яким купуються/продаються ризики несплати зобов'язань. По суті, це страховка від дефолту держави. Чим вище вартість дефолтних свопів, тим вище ризик дефолту. Якщо 11 листопада індекс CDS становив 422 пункти, то після скандалу з невиплатою облігацій зріс до 534,44 пункту (станом на 22 листопада). Для порівняння: п'ятирічні CDS Туреччини за період з 11-го по 22 листопада зросли на 20,5% – до 402 пунктів. Це спровокувало девальвацію національної валюти ліри і, як наслідок, антиурядові протести", – ідеться в повідомленні порталу.

Контекст:

За інформацією "Обозревателя", увечері 13 листопада Кабмін на рівні "Ощадбанку" заблокував погашення боргів перед "зеленими" інвесторами на суму 19,3 млрд грн. Це були гроші, які "Укренерго" залучило через цільові єврооблігації для розрахування із "зеленими" інвесторами. Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував в облігації НЕК "Укренерго" $75 млн для того, щоб компанія змогла виплатити борги виробникам електроенергії з поновних джерел.

Після дій із грошима з боку ДП "Гарантований покупець" впали котирування єврооблігацій НЕК "Укренерго" та суверенні кредитні показники держави Україна.

13 листопада стало відомо про звільнення з посади голови держпідприємства "Гарантований покупець" Костянтина Петриковця. Він заявив, що причиною стала відмова зупинити виплату держпідприємством боргів перед виробниками електроенергії з поновних джерел та звернувся щодо цього до НАБУ.

У Кабміні стверджують, що звільнення Петриковця пов'язане із завданням підприємству збитків.

Компанія ДТЕК ВДЕ заявила про дискримінацію в погашенні заборгованості перед підприємствами "зеленої" генерації та висунула вимогу проведення негайного розслідування дій посадовців. ДТЕК веде підготовку до юридичного захисту своїх прав та відшкодування збитків, завданих компанії та інвесторам унаслідок махінацій уряду з розподілом коштів європейських кредитів.