Імпорт металургійної продукції в ЄС дасть Росії щонайменше €8 млрд додаткового виторгу – аналітик

Україна має можливість замістити металургійну продукцію з РФ на ринку ЄС, вважає аналітик GMK Center Андрій Глущенко
Фото: depositphotos.com

Питання заборони імпорту металопродукції з РФ на порядку денному для ЄС поки тільки обговорюють – водночас воно стосується не тільки мільярдних надходжень, які йдуть на фінансування війни, але й збитків для внутрішніх виробників ЄС через демпінг цін. Про це розповів аналітик GMK Center Андрій Глущенко в інтерв'ю Центру транспортних стратегій

Експерт розповів, що зараз головними товарами металургійного імпорту з Росії залишаються напівфабрикати, чавун і залізо прямого відновлення. Наприклад, торік імпорт напівфабрикатів із Росії становив 3,1 млн тонн, водночас 90% від імпорту напівфабрикатів становили сляби. Імпорт чавуну торік сягнув 1,4 млн тонн. Водночас чавун – це єдиний товар, обсяги імпорту якого зростають: порівняно з 2021 роком імпорт зріс удвічі.

"Одна з причин полягає у наявності російського лобі. В ЄС діють металопрокатні заводи, які використовують російські сляби. Це їхня традиційна бізнес-модель – спільні виробничі ланцюжки з російськими постачальниками. Європейські заводи намагаються підтримувати цю модель і далі. Завдяки діям таких заводів ЄС пішов на поступки й пролонгував дозвіл на експорт слябів із РФ до 2028 року, хоча початково мова йшла про заборону експорту вже з 2024 року", – сказав експерт.

Він наголосив, що Росія зараз може пропонувати європейцям цінові дисконти, тому економічна доцільність – один із головних аргументів. 

"За перший квартал 2024 року Росія заробила на експорті до Європи близько €620 млн. 73% від цієї суми – за рахунок слябів. Якщо врахувати, що імпорт слябів пролонгували до 2028 року, то тільки за рахунок слябів найближчі чотири роки РФ може отримувати близько $2 млрд валютної виручки на рік", – заявив Глущенко.

Україна має можливість замістити металургійну продукцію з РФ на ринку ЄС, адже має потужності, які простоюють, додав він, однак є необхідні умови – наявність логістичних можливостей і забезпечення стабільного енергопостачання. Також потрібно забезпечити баланс між потребами мобілізації й економіки, тому що підприємства можуть зіткнутися з гострим дефіцитом працівників, які могли б забезпечити зростання виробництва, вказав експерт.

Контекст:

Санкції проти Росії ввели у відповідь на її агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Останній, 13-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії через її агресивну війну в Україні Рада ЄС ухвалила 23 лютого.

У 12-му пакеті Євросоюз продовжив дію квот на російські сляби ще на чотири роки. Сумарний розмір квоти на імпорт цієї продукції із жовтня 2024-го до вересня 2028-го встановлено в розмірі 8,5 млн тонн. Попередні санкції на імпорт слябів ввели в жовтні минулого року, у межах восьмого пакету санкцій: тоді ухвалили рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го в межах установлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має бути припинено. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження. Про це йдеться в аналітиці GMK Center.

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER розкритикувала послаблення санкцій: там заявили, що це історична помилка, яка викривлює конкуренцію на європейському ринку й підживлює порочну систему, яка не тільки послаблює санкції ЄС проти РФ, але й суперечить кліматичним цілям блоку.