"Якщо сплачуєш податки, взагалі ніхто не має права перевіряти твій бізнес". Арахамія анонсував введення "індульгенції" для бізнесу

Арахамія: Не пощастить тому, хто прийде з перевіркою до власника "грінпаспорта"
Фото: sluga-narodu.com

Партія "Слуга народу" у першому кварталі 2022 року має намір анонсувати велику податкову реформу. Про це заявив голова парламентської фракції Давид Арахамія в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку Арахамії, представники бізнесу ухвалять заплановану реформу.

"Умовно, це така індульгенція. Якщо ти сплачуєш податки, то ти маєш "грінпас", і до тебе взагалі ніхто не має права підходити та перевіряти твій бізнес. Не сплачуєш податки – у тебе, відповідно, багато проблем, твій бізнес перевіряють. У результаті людина розуміє, що вона у "зеленій" зоні – зі сприятливим кліматом, у "жовтій" – із потенційним ризиком, або у "червоній" – тоді пощади не буде, і держава застосує щодо неї всілякі каральні заходи", – пояснив Арахамія.

Він наголосив, що у законопроєкті буде передбачено санкції до представників держорганів, що прийдуть перевіряти бізнеси, яким надали "індульгенцію".

"Не пощастить тому, хто прийде з перевіркою до власника "грінпаспорта", незалежно від того, який орган перевірник представляє, йому загрожуватиме покарання аж до звільнення", – сказав політик.

Арахамія також спростував заяву міністра фінансів Сергія Марченка в інтерв'ю НВ про перевірки доходів фізосіб після закінчення податкової амністії. За словами глави Мінфіну, з 1 вересня 2022 року, у випадку, якщо людина зробить велику покупку, не задекларувавши доходи та не проходячи амністію, податкова "автоматично" перевірятиме всі доходи та податки громадянина починаючи з 1995 року та зіставлятиме ці дані з вартістю набутого об'єкта.

"Це неможливо. Мені зрозуміло, чому міністр фінансів так каже: він відповідає за збори. Але, по-перше, це зробити практично неможливо. А по-друге, у нас категоричний протест проти цього всередині фракції. Скажу так – цього не буде", – запевнив Арахамія.

Контекст:

У лютому президент Володимир Зеленський вніс до парламенту пакет законопроєктів про податкову амністію: №5153 про внесення змін до Податкового кодексу, №5154 про внесення змін до Бюджетного кодексу, №5155 про зміни до закону про валюту та валютні операції, а також №5156 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу України. Їх усі вже ухвалила Верховна Рада та підписав президент.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" анонсував також реєстрацію у парламенті до кінця 2021 року законопроєкту щодо зниження оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб, а також введення податку на виведений капітал.