ЄС має усвідомлювати свою відповідальність і не "відігравати назад" санкції проти РФ – експерт

Через те, що немає чітких правил виконання санкцій, ці санкції можуть трошки "коригуватися", зазначив економіст
Фото: depositphotos.com

Санкції, введені проти Росії, мають залишатися послідовними і їх не можна послаблювати через окремі домовленості. ЄС потрібно розуміти свою відповідальність і дотримуватися правил санкційних механізмів. Таку думку висловив головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень Іван Ус, коментуючи порталу Oboz.ua рішення ПАРЄ щодо додаткових санкцій проти РФ.

"Насамперед слід розуміти: якщо санкції вводяться, то треба встановити певну межу, після якої ці санкції можуть бути зняті. Адже складається враження, що в ЄС немає чіткого розуміння роботи санкційного механізму. Це призводить до того, що держави санкції вводять, а потім відбуваються якісь внутрішні перемовини між цими країнами – і ці санкції або відіграються назад, або якісь вживаються поправки", – сказав Ус.

Він навів як приклад санкції ЄС проти Калінінградської області Росії, які пом'якшили після переговорів і, зрештою, вони не вплинули на Кремль.

"Вони заборонили постачання товарів до Калінінградської області, а потім несподівано з'являється якесь таке уточнення, що не можна автівками, але можна залізницею. І вийшло, що сама ж Європа відмінила свої санкції. Так от через те, що немає чітких правил виконання санкцій, ці санкції можуть трошки "коригуватися", – сказав економіст.

Контекст:

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію "Про роль санкцій у протидії російській агресії проти України", яка, зокрема, містить заклик до повної заборони ввезення в ЄС російського скрапленого природного газу (LNG) і продуктів металургійної промисловості, боротьби з тіньовим нафтовим флотом.

Україна вимагає повної заборони на постачання в ЄС російського газу в усіх формах і агрегатних станах, російської сталі разом з усіма похідними від неї продуктами, руди й усього, що поповнює бюджет агресора. Про це заявив народний депутат від "Європейської солідарності", член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Олексій Гончаренко у зверненні до делегатів ПАРЄ.