Кабмін створив індустріальні парки у Львівській та Житомирській областях з інвестиціями понад 3,5 млрд грн. В Україні їх уже 88

Кабмін України додав у реєстр уже 88 індустріальних парків, зазначили в Мінекономіки
Фото: kmu.gov.ua

Кабмін України на виїзному засіданні 9 серпня додав у реєстр індустріальні парки "Ма'Рижани" й "Добросин Інвест Парк" у Житомирській та Львівській областях відповідно. Про це поінформував пресцентр Мінекономіки.

Там зазначили, що завдяки роботі двох нових індустріальних парків буде створено приблизно 1250 нових робочих місць.

Парк "Ма'Рижани" працюватиме на території Хорошівської тергромади Житомирського району.

"На площі 30,2 га розташуються підприємства переробної промисловості – виробництво текстилю, нетканих і будівельних матеріалів, а також ведення науково-технічної діяльності. Концепція парку передбачає створення 750 робочих місць та інвестиції загальним обсягом майже 2 млрд грн", – вказано в повідомленні.

Водночас "Добросин Інвест Парк" розташований у селі Добросин Львівського району.

"На площі 14,6 га працюватимуть підприємства легкої промисловості з виготовлення пластмасових і металевих виробів, харчової продукції, деревообробки та інших видів діяльності. Концепція парку передбачає створення до 500 нових робочих місць і залучення 1,6 млрд грн інвестицій", – ідеться в повідомленні.

Ураховуючи сьогоднішні рішення Кабміну, у реєстр додали вже 88 індустріальних парків, резюмували в Мінекономіки.

Контекст:

У вересні 2021 року Верховна Рада схвалила перший із трьох законопроєктів для розвитку індустріальних парків. У ньому закладено можливість бюджетного фінансування підведення інфраструктури й мереж, компенсацію під'єднання до мереж усередині парку і компенсацію відсоткових ставок за кредитами. Парламент доручив Кабміну передбачати щонайменше 2 млрд грн на рік на реалізацію програм підтримки індустріальних парків. Цей закон уже підписав президент.

Два законопроєкти про податкові й митні стимули для індустріальних парків в Україні (№5688 і №5689) Верховна Рада ухвалила 21 червня 2022 року.

За словами одного з ініціаторів документів, нардепа від "Слуги народу" Дмитра Кисилевського, індустріальні парки створюють сприятливі умови для релокації бізнесу, вони спрямовані на внутрішнє виробництво та створення робочих місць і будуть зручним інструментом для організації промислової забудови й відновлення роботи підприємств. Зокрема, передбачено звільнення майбутніх резидентів індустріальних парків від імпортного податку на додану вартість, мита на обладнання і на 10 років – від податку на прибуток.

Держбюджет на 2024 рік передбачає виділення 1 млрд грн на розвиток індустріальних парків, наголосили в Мінекономіки України.

На початку червня Кабмін затвердив новий порядок стимулювання створення індустріальних парків в Україні.