Кабмін створив уже третій за півтора місяця індустріальний парк у Закарпатській області. В Україні їх уже 85

Кабмін створив уже 85 індустріальних парків в Україні
Фото: kmu.gov.ua

Кабмін України на виїзному засіданні 12 липня додав у Реєстр індустріальний парк "ЕКО Мукачеве" в Закарпатській області. Про це повідомив пресцентр Мінекономіки.

Зазначають, що завдяки заснуванню парку в Мукачевому створять приблизно 900 нових робочих місць у переробній промисловості.

У концепції індустріального парку "ЕКО Мукачеве" йдеться, що на його території підприємства займатимуться деревообробленням, виробництвом паперу і паперових виробів, а також виготовленням поліграфічної продукції.

Крім того, там працюватимуть підприємства з виробництва текстилю й електричного обладнання, компанії, які спеціалізуються в галузі електронної промисловості, металооброблення, харчових технологій, науково-технічної діяльності, діяльності у сфері інформації і телекомунікацій, альтернативній енергетиці, наголосили в Мінекономіки.

В облаштування індустріального парку на території 23 га ініціатори його створення планують залучити інвестиції на суму понад €36 млн, додали у відомстві.

Разом із "ЕКО Мукачеве" в Україні вже нараховують 85 індустріальних парків.

Раніше, 31 травня, Кабмін створив індустріальний парк "Тячів", а 28 червня – "Енерджі Груп" у Сваляві (обидва – в Закарпатській області).

Контекст:

У вересні 2021 року Верховна Рада схвалила перший із трьох законопроєктів для розвитку індустріальних парків. У ньому заклали можливість бюджетного фінансування підведення інфраструктури й мереж, компенсацію під'єднання до мереж усередині парку і компенсацію відсоткових ставок за кредитами. Парламент доручив Кабміну передбачати щонайменше 2 млрд грн на рік на реалізацію програм підтримки індустріальних парків. Цей закон уже підписав президент.

Два законопроєкти про податкові й митні стимули для індустріальних парків в Україні (№5688 і №5689) Верховна Рада ухвалила 21 червня 2022 року.

За словами одного з ініціаторів документів, нардепа від "Слуги народу" Дмитра Кисилевського, індустріальні парки створюють сприятливі умови для релокації бізнесу, вони спрямовані на внутрішнє виробництво й створення робочих місць і будуть зручним інструментом для організації промислової забудови та відновлення роботи підприємств. Зокрема, передбачають звільнення майбутніх резидентів індустріальних парків від імпортного податку на додану вартість, мита на обладнання і на 10 років – від податку на прибуток.

Держбюджетом 2024 року передбачено виділення 1 млрд грн на розвиток індустріальних парків, підкреслили в Мінекономіки України.

На початку червня Кабмін затвердив новий порядок стимулювання створення індустріальних парків України.