Керівництво "Укрзалізниці" має контролювати операційні витрати й скоротити видатки – експерт

Гусак: Збільшення обсягів перевезень дає зростання прибутку, а не появу збитків. Зворотні твердження свідчать про кричущу некомпетентність
Фото: railinsider.com.ua

"Укрзалізниця" часто вдається до монопольного підвищення тарифів як способу вирішення своїх фінансових проблем, нехтуючи водночас власну операційну ефективність. Про це написав у своєму блозі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України (ФРТУ) Володимир Гусак.

"Укрзалізниця" видала пресреліз під просто дивовижною назвою "Збільшення обсягів перевезень збиткових вантажів негативно впливає на фінансовий результат "Укрзалізниці". Там повідомляється, що в компанії зафіксовано збитки – попри те, що в липні обсяги перевезень зростали. Вийти із прибутків у збитки при зростанні обсягів перевезень (а відтак і доходів) – це неабияке "досягнення" менеджменту інфраструктурної компанії", – заявив він.

Одна з причин раптової збитковості "Укрзалізниці", яку озвучують керівники, полягає у "збільшенні обсягів перевезень збиткових вантажів", оскільки доходи від цих перевезень не покривають витрат на їх організацію. Проте, як зазначив Гусак, це твердження є хибним. Насправді морський експорт України сприяє збільшенню обсягів залізничних перевезень до портів, що має позитивні економічні наслідки, такі як податкові надходження, заробітна плата, валютні надходження й створення робочих місць.

"Укрзалізниця" – інфраструктурна компанія, і 75–80% її витрат є постійними. Ці витрати не залежать від обсягів перевезень і йдуть на утримання залізничної колії, станцій, обладнання, зарплату. Змінні витрати в "Укрзалізниці" порівняно незначні. За такої умови збільшення обсягів перевезень дає зростання прибутку, а не появу збитків. Це економічна аксіома, і зворотні твердження від "Укрзалізниці" свідчать про кричущу некомпетентність", – написав гендиректор ФРТУ.

Гусак також звернув увагу на ще одне твердження "Укрзалізниці", яке, на його переконання, не відповідає дійсності. Зокрема, керівництво компанії стверджує, що зближення вартості перевезення вантажів різних тарифних класів є необхідним, оскільки велика різниця у вартості перевезень не має економічного обґрунтування. Гусак вважає це твердження помилковим, наголошуючи, що така різниця в тарифах може мати обґрунтовані економічні підстави.

"Візьмемо два вантажі, які найбільше любить порівнювати менеджмент "Укрзалізниці" – зерно й руду. Для перевезення руди по Україні й на експорт використовується 25 залізничних станцій і 3 тис. км магістральних залізничних шляхів. Для перевезення зерна – 15 тис. км залізничних шляхів (у п'ять разів більше) і приблизно 500 залізничних станцій (у 20 разів більше!). Відповідно, і витрати на обслуговування інфраструктури для цих вантажів відрізнятимуться в рази", – заявив експерт.

Він стверджує, що реальні причини фінансових труднощів "Укрзалізниці" є іншими: низькі ціни на залізничні пасажирські квитки, які не покривають витрат на пасажирські перевезення, що призводить до збитків, а також постійне зростання витрат: у першому півріччі 2023 року загальні витрати компанії становили 40 млрд грн, а в такий самий період 2024 року вони вже сягнули майже 50 млрд грн.

"Показово, що нинішній голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко має профільну економічну освіту й багато років працював саме фінансовим директором на різних підприємствах. З його призначенням були сподівання на ретельний аналіз фінансового стану "Укрзалізниці" й покращення операційної ефективності. Поки що цього не сталося. Натомість спостерігається небажання менеджменту "Укрзалізниці" контролювати й скорочувати витрати", – написав Гусак.

Контекст:

За підсумками першого півріччя 2024 року державна компанія "Укрзалізниця" відзвітувала про прибуток у розмірі 3,1 млрд грн. Попри позитивні результати в цей період, компанія прогнозує збитки в розмірі 2,7 млрд грн за підсумками року. Це вказано у фінансовому звіті "Укрзалізниці", на який посилається видання "Мінпром".

Видання зазначає, що компанія демонструє падіння прибутку на тлі рекордних тарифів і позитивної динаміки вантажних перевезень. За перше півріччя 2024 року прибуток зменшився на 1,7 млрд грн, хоча середньомісячний обсяг перевезень становив 15 млн тонн, що на 27% більше, якщо порівнювати з попереднім роком.