"Укрзалізниця" може знизити тариф на вантажні перевезення, щоб конкурувати за ринок з автоперевізниками – експерт

"Укрзалізниці" зараз, з огляду на ситуацію, яка є в автотранспорті, було б цікаво розглянути варіанти зниження тарифів, вважає директор Центру транспортних стратегій
Фото: depositphotos.com

Зниження тарифів на вантажні перевезення може дати "Укрзалізниці" перевагу на ринку та збільшити її прибуток, заявив у коментарі "Главкому" директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. Він вважає, що, оскільки обсяги експортних перевезень майже повернулися до довоєнного рівня, "Укрзалізниця" може не лише збільшувати їхню кількість, а й конкурувати з автоперевізниками, якщо зменшить вартість своїх послуг.

"Підняття тарифів на 70% [яке відбулося в липні 2022 року] було вимушеною мірою, яка допомогла стабілізувати фінансовий стан "Укрзалізниці" на фоні критичного падіння вантажопотоків під впливом війни. Але ми бачимо зараз, що експортні вантажопотоки фактично досягають довоєнного рівня. Більше того, ми бачимо, що "Укрзалізниця" демонструє позитивну фінансову ситуацію. Тож я не бачу підстав для того, щоб ця ситуація змінилася", – сказав він.

За словами експерта, компанія може очікувати подальшого зростання вантажопотоку, зокрема аграрної продукції, що позитивно вплине на її фінансовий стан. Тому варто розглянути зниження тарифів для залучення нових клієнтів.

"Укрзалізниці" зараз, з огляду на ситуацію, яка є в автотранспорті, було б цікаво розглянути варіанти зниження тарифів – так, як вони це зробили з відвантаженнями аграрних вантажів із прифронтових територій. Це б дозволило стимулювати вантажопотік і відвоювати якусь частку ринку від автомобільних перевезень. Це була б доцільна міра", – наголосив Вовк.

Він зазначив, що важливим завданням держави зараз є стимулювання вантажопотоків, що сприятиме розвитку бізнесу і збільшенню перевезень. Це дасть компанії додатковий прибуток, оскільки її витрати зараз не мають зростати.

"Вартість на основні статті витрат "Укрзалізниці" плюс-мінус є стабільною. Так, є проблеми з електропостачанням, але це стосується абсолютно всієї економіки. Більше того: "Укрзалізниця" якраз активно працює над тим, щоб вирішити це питання через альтернативні джерела постачання електроенергії. А вантажопотік точно має тенденцію до зростання", – резюмував Вовк.