Залізничні тарифи мають бути не "гармонізовані", а економічно обґрунтовані – експерт

Олександр Каленков: Заяви про те, що "Укрзалізниці" все одно, що перевозити – тону руди, вугілля чи зерна, – економічно необґрунтовані
Фото: ukrmetprom.org

Ініціатива "Укрзалізниці" гармонізувати тарифи на вантажні залізничні перевезення є нелогічною, доки ці тарифи не є економічно обґрунтованими. Ба більше, гармонізація також не є логічною, оскільки вартість перевезення вантажів відрізняється за багатьма параметрами. Про це заявив в інтервʼю "Мінпрому" президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков, коментуючи бажання УЗ гармонізувати тарифи на вантажні перевезення.

"Існуючі на сьогодні тарифні класи є недосконалими. Але ми виступаємо за те, щоб залізничний тариф був економічно обґрунтованим – з розумінням того, що для перевезення різних вантажів собівартість не є однаковою", – наголосив Каленков.

Він зазначив, що перевізник має клієнтів, які відправляють вантажі регулярно, щодня, в одному або двох різних напрямках, але цілими ешелонами. З іншого боку, часто УЗ змушена збирати вантажі від одного елеватора чи кар’єра до іншого по три – п’ять вагонів, звідки їх доправляють на сортувальні станції, а потім уже до споживачів.

"Функціонування всього цього господарства – сортувальних станцій, відповідних депо й так далі – не можна розмазувати по всьому ринку. За це мають платити ті, хто отримує вигоду від цього. Великі перевізники промислових вантажів, які возять стабільно щодоби, щосезону в кількох напрямках, повинні мати реальну собівартість, а не середню температуру по палаті. І тоді всі побачать, що собівартість перевезення залізної руди в рази нижча, ніж перевезення вагона з піском", – наголосив Каленков.

Голова "Укрметалургпрому" зазначив, що в європейських країнах, де споживачів не сегментують на класи, перевізникам, які регулярно здійснюють перевезення в кількох напрямках цілими маршрутами, надають знижки.

"Іноді ці знижки дуже значні. Тому заяви про те, що "Укрзалізниці" все одно, що перевозити – тону руди, вугілля чи зерна, – економічно необґрунтовані. І це свідчить про те, що вони вкотре хочуть субсидувати інші перевезення за рахунок промисловості", – сказав Каленков.

Контекст:

Голова УЗ Євген Лященко заявив в інтервʼю "Forbes Україна", що компанія має намір "гармонізувати" тариф на вантажні перевезення. Унаслідок цього, як очікують, витрати промисловості зростуть щонайменше на 7–10%.

Улітку 2022 року УЗ підвищила тарифи на вантажні перевезення на 70%.

"Укрзалізниця" в листопаді 2023 року перевезла 14 млн тонн вантажів, це рекордний показник від початку широкомасштабного вторгнення. Перевезення зернових у напрямку морських портів у листопаді сягнули 1,7 млн тонн, це в 1,7 раза більше, як порівняти із жовтнем. За підсумками 2023 року "Укрзалізниця" перевезла 148,4 млн тонн вантажів.

Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту Володимир Гусак заявив, що можна прогнозувати збільшення обсягів перевезень "Укрзалізниці". "Зважаючи на це, ми вважаємо, що УЗ утримається від необґрунтованого підвищення тарифів", – сказав експерт.

У січні – червні 2024 року УЗ перевезла понад 90 млн тонн вантажів, що на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року.