Комендант "Межигір'я": Після інвентаризації й передання майна державному управителю за нами залишиться 70 млн грн боргів, а за ними – процвітаючий парк

Тарахкотелик зазначив, що основний борг парку – за електрику й оплату праці
Фото: radiosvoboda.org

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" голова громадської організації "Національний парк України "Межигір'я" і комендант парку Денис Тарахкотелик заявив, що на утримання "Межигір'я" бракує коштів.

"Коштів катастрофічно не вистачає. Поки ми за електрику не платили, то благодійний квиток коштував 20 грн, потім 40. Ми брали тільки на те, на що було потрібно: на утримання парку, харчування тварин і якісь ремонтні роботи. Коли ми почали платити за електрику (коли нам дозволили укласти договір і платити), ми підняли ціну квитка", – сказав він.

За словами коменданта парку, ще раз квитки подорожчали, "коли була друга фаза війни".

"Ми розуміли, що, по-перше, упала величезна кількість відвідувачів, у чотири-п'ять разів, а друге – "Межигір'я" отримало такі... рани, які необхідно було якось виправляти. І, звісно, у нас накопичилися великі борги. У нас приблизно 70 млн грн боргу, який складається із п'яти етапів. Це не за один чи за два сезони. Це за п'ять років назбиралося все", – зазначив Тарахкотелик.

Він пояснив, що перший борг, який не змогли повернути, виник у часи пандемії коронавірусної інфекції, коли парк закрили за вказівкою Міністерства охорони здоров'я (МОЗ).

"[Нинішній глава МОЗ, а тоді заступник міністра Віктор] Ляшко сказав: "Прикрити парки", а потім каже: "Так ми закривали, щоб налякати вас". От налякали нас на 8,5 млн грн. Це перший був борг", – розповів Тарахкотелик.

Комендант парку зазначив, що "основний борг – електрика й оплата праці людям".

Зараз, за його словами, "плюс-мінус урівноважено" відбувається інвентаризація парку.

"Із нас має зняти прокуратура рухоме майно – відповідальність. І ці будуть говорити нам, що все, ви не маєте юридичних підстав тут перебувати. Виходьте. За нами [залишиться] приблизно 70 млн грн боргів, а за ними – процвітаючий парк. При тому, що нам дуже важко це все витримати. І людей не вистачає. У всі попередні роки в нас було завжди в літній період 200 й більше людей. Зараз там 105 чоловік максимум", – підкреслив Тарахкотелик.

Контекст:

"Межигір'я" – колишня резиденція четвертого президента Віктора Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, у якій він жив із 2002-го до 2014 року.

Після втечі Януковича в Росію в червні 2014-го суд повернув земельну ділянку, на якій розташоване "Межигір'я", у держвласність. 2017 року після низки судових процесів у власність держави перейшла й сама резиденція.

У червні 2022 року Міністерство захисту довкілля України повідомило, що на території "Межигір'я" створять парк-пам'ятку загальнодержавного значення. У липні відповідний законопроєкт ухвалила Верховна Рада, у серпні його підписав президент України Володимир Зеленський.

У грудні в.о. директора парку-пам'ятки призначили колишнього слідчого податкової Сергія Юзвенка. "Слідство.Інфо" писало, що на зустрічі з активістами після призначення Юзвенко повідомив, що у 2024 році з держбюджету на "Межигір'я" планують виділити 69 млн грн, але, як заявили у громадській організації, цих грошей недостатньо для утримання парку. Зокрема, зазначили активісти, чиновники не передбачили грошей на утримання зоопарку.