Кубраков розповів, які міжнародні організації готові виділити Україні гроші на інфраструктурні проєкти

Кубраков заявив, що попередньо збитки від війни в Україні оцінюють у $95 млрд
Фото: Natasha Kravchuk / Facebook

Світовий банк, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку й низка країн уже готові виділити Україні гроші на інфраструктурні проєкти. Про це в опублікованому 13 липня інтерв'ю "РБК-Україна" заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Це для підтримки життєдіяльності держави та економіки. Тому весь наш фокус та спілкування з партнерами і кредиторами був про майбутнє. Але 80% часу ми намагалися витрачати якраз на спілкування зі Світовим банком, ЄБРР, Європейським інвестиційним банком і країнами про те, що ми робимо зараз", – сказав міністр.

За його словами, рішення про співпрацю ухвалять найближчим часом.

"Від ЄІБ ми чекаємо на рішення 15 липня, ми до цього готувалися ще до конференції в Лугано. Від Світового банку ми чекаємо рішення на початку серпня, від ЄБРР – у серпні – вересні. Проєкти є конкретними, десь – відновлення зруйнованих ліній української залізниці, десь – зруйновані дорожні мости, а десь – розширення нашого експортного потенціалу. Тобто нові пункти пропуску, розширення існуючих пунктів пропуску, будівництво доріг, що ведуть до пунктів пропуску. Як залізничних, так і автомобільних. Приблизно на таких речах ми зараз фокусуємося", – зазначив Кубраков.

Він наголосив, що перемовини ведуть як про кредити, так і про надання грантів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Кубраков заявив, що попередньо збитки від війни в Україні оцінюють у $95 млрд, а 90% об'єктів, зруйнованих під час бойових дій, можна відбудувати за два роки.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. 14 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що українці за допомогою "Дії" подали понад 206 тис. заяв про пошкоджене чи зруйноване житло. "За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн м&³2; житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані", – зазначив глава Кабміну.

Відновлювати країну влада України має намір передусім завдяки заарештованим активам РФ, заявляв глава уряду.

4 липня у швейцарському Лугано на конференції з питань відновлення України Зеленський презентував національний план відновлення країни. Його оцінюють у $750 млрд (протягом 10 років). Загальна кількість проєктів – 850.