Кулеба назвав суму військової допомоги, яку США виділили Україні за роки війни з Росією

США пообіцяли виділити Україні $100 млн, якщо Росія продовжить загрози

Фото: depositphotos.com

США надали Україні приблизно $2,5 млрд військової допомоги з 2014 року, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю LIGA.net, яке опубліковано 1 липня.

Глава МЗС прокоментував рішення Сполучених Штатів заморозити додаткові $100 млн військової допомоги.

"Цей пакет був резервним планом на випадок подальшого загострення. Жодного відношення до регулярної військової допомоги, яку США виділяють Україні і яка надходить за графіком, він не має. І саме його поставили на паузу. Але в мене тут є питання без відповіді: а якщо завтра війна? Недостатньо отримати від США $100 млн, цей резервний пакет треба ще реалізувати: закупити, поставити, довести до військ. Щоб не запізнитись. Це те, про що я турбуюся", – зазначив глава української дипломатії.

За словами Кулеби, "жодної зради тут немає".

"Коли ми говоримо про США, маємо розуміти: жодна країна світу не надала нам стільки військової підтримки з 2014 року, як США", – резюмував він.

Контекст:

Про заморожування військової допомоги США Україні писали 18 червня американські видання Politico та The Washington Post. Спікерка Білого дому Джен Псакі назвала повідомлення їхніх джерел нонсенсом. Також прокоментував цю інформацію і міністр оборони України Андрій Таран. Повідомлення в американських ЗМІ він назвав російської провокацією.

Радник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван 20 червня сказав, що Штати надали Україні військову допомогу на $275 млн і пообіцяли виділити ще $100 млн, якщо Росія й далі загрожуватиме й нарощуватиме війська вздовж кордону з Україною.

В оборонному бюджеті США на 2021 рік на витрати на озброєння, особовий склад, операції за кордоном та інші питання оборони заплановано $740 млрд. У документі, зокрема, передбачено додаткові санкції проти газопроводу "Північний потік – 2" і $250 млн військової допомоги Україні.

На початку березня міноборони США схвалило пакет допомоги у сфері безпеки для України на $125 млн, до нього належить надання українським військовим обладнання та консультацій. Пентагон підтвердив намір надати Україні оборонну летальну зброю. У червні міністерство оборони США затвердило другу частину допомоги Україні у сфері безпеки на суму $150 млн.

Із 2014 року до грудня 2020-го США надали Україні допомогу загалом на понад $4,1 млрд.