"Метінвест" зупиняє роботу своїх ГЗК і металургійного заводу через логістичні проблеми

Логістичні витрати зросли у кілька разів порівняно з довоєнним часом, а час доправлення збільшився, зазначили у "Метінвесті"
Фото: cgok.metinvestholding.com
Група "Метінвест" з 1 липня зупиняє видобування на двох своїх гірничо-збагачувальних комбінатах у Кривому Розі, включно зі спільним підприємством – Південним ГЗК, а також скорочує роботу "Каметсталі" в Кам'янському до однієї домни. Серед головних причин зупинення – логістичні фактори, зростання собівартості виробництва та падіння цін на продукцію. Із середини липня також зупинять видобування на Північному ГЗК: роботу на зменшеній потужності продовжуватиме лише Центральний ГЗК. Про це йдеться у офіційному повідомленні компанії.

"Призупинення видобутку на ГЗК і перехід "Каметсталі" на роботу однією домною є вимушеною мірою, де головним фактором є продовження російського вторгнення в Україну. Але ситуація в економіці країни також залишається важкою і має тенденцію до погіршення через низку дестабілізуючих факторів, які не дають змогу нашим підприємствам повноцінно працювати та планувати свою діяльність більш ніж на місяць уперед", – пояснили в компанії.

Серед головних факторів, що призвели до такої ситуації, металурги називають зміни у логістиці гірничо-металургійного комплексу, а також високу вартість перевезень до кінцевого споживача: після того, як РФ заблокувала порти, вони змушені доправляти продукцію залізницею. У підсумку логістичні витрати зросли у кілька разів порівняно з довоєнним часом, а час доправлення збільшився: готова продукція стоїть у черзі на кордоні з ЄС місяцями.

Серед причин також висока собівартість виробництва металопродукції, яка постійно зростає через підвищення цін на енергоносії, та відсутність попиту на металеві вироби на внутрішньому ринку. Серед зовнішніх чинників металурги виділили значне падіння світових цін на чавун і сталь та скорочення попиту на металопродукцію й обсяг споживання залізорудної сировини у ЄС. На підприємстві запевнили, що працівників напризволяще не покинуть.

"Навіть у ці часи соціальна відповідальність залишиться основою політики групи "Метінвест". Компанія максимально залучить тисячі працівників до проведення ремонтних робіт і упорядкування території на вищезгаданих активах зі збереженням основного заробітку. Група продовжить системно допомагати вимушеним переселенцям, жителям міст присутності і не зупинить своїх проєктів із підтримки ЗСУ, надаючи сотні тисяч найменувань військового спорядження", – підкреслили у компанії.

У "Метінвесті" переконані, що сильна економіка України – це спільне завдання держави та бізнесу і що сьогодні лише підтримка держави допоможе підприємствам і співробітникам повернутися до роботи.

"Тільки регулятивна підтримка з боку держави може гарантувати виживання галузі, відновлення роботи підприємств і повернення спроможності галузі тримати економічний фронт. Насамперед ідеться про оптимізацію логістичної складової, а також інші регуляторні рішення. Розв'язання проблемних питань і підтримка з боку держави дадуть змогу продовжити забезпечувати десятки тисяч власних співробітників і працівників підрядних організацій заробітною платою, а також продовжити програми системної допомоги обороноздатності України", – резюмують у повідомленні.