Міненерго наказало "Укренерго" та учасникам ринку провести взаємне погашення старих боргів до травня 2024 року

До 30 квітня компанія зобов'язана звітувати щодо зменшення заборгованості
Фото: depositphotos.com

Міністерство енергетики України вимагає від учасників ринку електроенергії та компанії "Укренерго" вжити заходів для зменшення взаємної заборгованості між учасниками ринку електроенергії, яка виникла в період із січня 2020 року до листопада 2023 року. Про це йдеться в наказі міністерства.

"Укренерго" з учасниками ринку електроенергії вжити заходів зі зменшення взаємної заборгованості за січень 2020-го – листопад 2023 року, за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії та договорами про участь у балансуючому ринку шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог, – ідеться в документі. – Рекомендувати учасникам ринку електричної енергії з оператором системи передачі вжити заходів зі зменшення взаємної заборгованості, що утворилася з 1 січня 2020 року до 30 листопада 2023 року, [...] шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог, про що скласти та підписати відповідні угоди (акти) з оператором системи передачі".

Повідомляють, що компанія має забезпечити реалізацію заходів щодо зменшення своєї заборгованості перед учасниками ринку електроенергії за січень 2020-го – листопад 2023 року, за договорами про надання допоміжних послуг із регулювання частоти та активної потужності, за договорами про надання допоміжних послуг – для забезпечення регулювання частоти та активної потужності в об'єднаній енергосистемі України.

Наказ діє до 30 квітня 2024 року, і до цього періоду компанія зобов'язана звітувати перед Міністерством енергетики та Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, щодо виконання цього наказу та зменшення заборгованості.

Контекст:

НЕК "Укренерго" має критичну проблему з недоплатами з боку тисяч підприємств, які отримують електроенергію на балансувальному ринку.

Президент Володимир Зеленський 7 листопада затвердив рішення РНБО щодо заходів із підвищення стійкості енергосистеми та її роботи в зимовий період, де найпріоритетнішими для вирішення Кабміном у місячний строк визначено питання заборгованостей.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький пояснив, що борги перед "Укренерго" становлять 60 млрд грн. Приблизно половина – це так званий балансувальний ринок, на якому "Укренерго" купує електроенергію у виробників і продає її споживачам, але останні не розраховуються за це.