Міністр фінансів України розповів, яким може бути курс гривні 2023 року

НБУ встановив офіційний курс національної валюти на рівні 36,57 грн за $1
Фото: depositphotos.com

Якщо уряду України 2023 року вдасться залучити в бюджет $38 млрд для покриття його дефіциту, курс гривні до долара не зазнає суттєвих змін. Про це в опублікованому 28 грудня інтерв'ю "РБК-Україна" заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Гривня буде стабільною, якщо ми $38 млрд залучимо в бюджет. У такому випадку я не бачу проблем із курсом гривні", – сказав Марченко.

На думку міністра, імпортні закупівлі енергоресурсів несуттєво вплинуть на торговельний баланс. За його словами, ідеться про кілька мільярдів доларів.

"Звичайно, у нас негативний торговий баланс, і треба ставити питання підтримки вітчизняного виробника, тому що зараз споживання імпортних товарів, незважаючи на війну, досить високе", – додав Марченко.

Контекст:

24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, НБУ зафіксував офіційний курс гривні на рівні 29,25 грн за $1.

21 липня регулятор знизив офіційний курс національної валюти з 29,25 грн за $1 до 36,57 грн $1. У НБУ наголосили, що "такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу і населення й підтримати стійкість економіки в умовах війни". Але, як зазначив Forbes, після цього роздрібний курс перевищив позначку 40 грн за $1.

У державному бюджеті на 2023 рік, як уточнила пресслужба Міністерства фінансів, згідно із прогнозом, закладено середньорічний курс гривні на рівні 42,2 грн за $1.