"Нафтогаз" почав процес стягнення з "Газпрому" $2,6 млрд боргу – ЗМІ

За словами джерела, "Нафтогаз" звернувся до закордонних судів
Фото: ЕРА

У межах статті 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень "Нафтогаз" веде роботу в судах Швейцарії, Нідерландів і Великобританії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

НАК "Нафтогаз України" почала процес стягнення з російського "Газпрому" боргу в розмірі $2,6 млрд через закордонні суди. Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомило джерело в українському уряді.

Інсайдер зазначив, що в межах статті 5 Конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень "Нафтогаз" веде роботу в судах Швейцарії, Нідерландів і Великобританії.

"Газпром" напевно оскаржуватиме арешт у місцевих судах. Якщо суд відмовить, тоді можна буде сказати, що накладено арешт", – розповів співрозмовник агентства.

Із 2014 року "Газпром" і "Нафтогаз" судилися у Стокгольмському арбітражі через контракти на постачання природного газу із РФ в Україну і транзит газу через територію України від 2009 року.

22 грудня 2017 року в "Нафтогазі" заявили про перемогу над "Газпромом" за всіма спірними питаннями контракту на постачання газу. Водночас у "Газпромі" повідомили, що суд зобов'язав "Нафтогаз" виплатити суму протермінованої заборгованості в розмірі $2 млрд і відсотки за протермінування.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За підсумками двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має виплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

"Газпром" уже оскаржив обидва рішення Стокгольмського арбітражу і почав процедуру розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України".

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, міністерство займається пошуком тих, хто має борги перед "Газпромом", щоб стягнути їхню заборгованість до держбюджету в межах погашення штрафів російського монополіста. Він зазначив, що в закордонних юрисдикціях у "Газпрому" багато активів, які можна буде вилучити в межах примусового стягнення боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявляв, що компанія звернеться з позовами до європейських судів для арешту активів.