Нардеп Мовчан: Доходи від експорту брухту просто виводять за кордон через маніпуляції з митною ціною

Олексій Мовчан: Заниження митної вартості товарів – давня й одна з найбільш розповсюджених махінацій "сірих" експортерів
Фото: Олексій Мовчан / Facebook

Унаслідок вивезення металобрухту за кордон низка металургійних і сталеливарних підприємств України ризикує зупинитися, написав у своєму Facebook народний депутат від фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

"Ще навесні ми з колегами ухвалили проєкт закону №5175, покликаний не допустити дефіциту брухту чорних металів в Україні. Це важлива ініціатива, від якої залежить робота металургійної промисловості й конкурентоспроможність усієї української економіки. Адже без сильної металургії важко розраховувати на зростання в машинобудуванні та інших високотехнологічних галузях, які використовують метал. Зараз маємо наступну ситуацію. Ціни на металургійну сировину на міжнародних ринках б'ють рекорди. Водночас експорт з України при митах, які ми продовжили, не просто не зменшився, а ще й збільшився",  написав політик.

Він повідомив, що внаслідок цього низка металургійних і сталеливарних підприємств, які не можуть існувати без брухту, ризикує зупинитися.

"Я зробив низку звернень на ДМС та ДПС, і виявилося, що прибутки від експорту брухту просто виводять за кордон через маніпуляції з митною ціною. Тільки за рекордний липень цього року на офшорних рахунках залишили не менше ніж $8 млн. Заниження митної вартості товарів – давня й одна з найбільш розповсюджених махінацій "сірих" експортерів. У 2021 році встановлено 14 фактів порушень законодавства на загальну суму $9,6 млн. За даними з митних баз, ціни, задекларовані експортерами брухту, у більшості випадків становлять $300–350 за тонну, дуже рідко досягаючи $400, тоді як котирування на світових ринках становили $470–500 за тонну і вище. На виході ми маємо уповільнення росту економіки, загрозу закриття підприємств та скорочення робочих місць", – заявив Мовчан.

Він зробив висновок, що потрібно якомога швидше взяти на контроль питання паритету цін на ринку металобрухту.

Контекст:

"Мінпром" повідомляв із посиланням на дані Держмитниці, що експорт українського металобрухту зростає із середини весни.

У червні 2021 року об'єднання підприємств "Укрметалургпром" і профільна асоціація "Укртрубопром" звернулися до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням ввести тимчасову заборону на експорт металобрухту з України до 31 грудня 2023 року.

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" підтримав цю ініціативу.

"Металургпром" повідомляв, що Єврокомісія розглядає ініціативу Європейської сталеливарної асоціації Eurofer – вона просить обмежити експорт металобрухту у країни, які не відповідають екологічним стандартам Євросоюзу. Якщо рішення буде ухвалено, вивезення металобрухту в Туреччину, Єгипет, Пакистан та Індію буде зупинено.