Нацбанк назвав "ПриватБанк", "Укрексімбанк" та "Ощадбанк" системно важливими для України на 2018 рік

"ПриватБанк" знову потрапив до списку системно важливих банків
Фото: ЕРА

У Національному банку України повідомили, що можуть застосовувати підвищені вимоги до системно важливих банків і будуть здійснювати за ними особливий режим нагляду.

Державні "ПриватБанк", "Укрексімбанк" та "Ощадбанк" визначено системно важливими банками на 2018 рік. Таке рішення 20 березня ухвалило правління Національного банку України, повідомляє прес-служба регулятора.

У НБУ зазначили, що ці  банки мали статус системно важливих протягом 2016 і 2017 років.

Системно важливими називають банківські установи, банкрутство або неналежне функціонування яких може створити системні ризики для фінансової системи.

У НБУ повідомили, що можуть застосувати до системно важливих банків посилені вимоги, зокрема підвищені нормативи ліквідності і капіталу. Також статус системно важливого визначає особливий режим нагляду за банком.

У 2015 році НБУ називав системно важливими вісім банків: "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Дельта Банк", "Райффайзен Банк Аваль", "Укрсоцбанк", "Промінвестбанк" і "Сбербанк".

За даними НБУ на 1 березня 2018 року (.xls), "ПриватБанк", "Ощадбанк" та "Укрексімбанк" посідали перші три місця за розміром активів серед 82 наявних в Україні банків.