Національна організація роздрібної торгівлі попросила Гетманцева різко не підвищувати акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання

В НОРТ вважають, якщо в ситуацію не втрутитися, то від 30 до 50% невеликих підприємств у цій сфері закриються
Фото: epravda.com.ua

Національна організація роздрібної торгівлі у листі до голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, нардепа від "Слуги народу" Данила Гетманцева запропонувала замість різкого підвищення акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання – учетверо із січня 2021 року – підвищувати його до 50% на рік.

Через різке зростання акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) багато фізосіб-підприємців та малих підприємств можуть утратити свій бізнес. Про це йдеться у листі Національної організації роздрібної торгівлі (НОРТ) до голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народного депутата від фракції "Слуга народу" Данила Гетманцева, повідомляє агентство "Українські новини".

НОРТ просить парламентарів замість різкого підвищення акцизу – учетверо із січня 2021 року – підвищувати його до 50% на рік із 2021-го до 2025 року включно.

Голова правління НОРТ Микола Ганул зазначив, що український малий та середній бізнес вкрай важко переживає економічну кризу, а окремі положення вже чинного закону №466-IX можуть істотно погіршити ситуацію.

"Закон України №466-IX призведе до негативних наслідків для ділової активності бізнес-середовища шляхом впровадження додаткового навантаження на окремі галузі (тютюнову галузь, гірничо-металургійний комплекс) тощо. Наприклад, із 1 січня 2021 року передбачається підвищення ставки акцизного податку на ТВЕН учетверо", – цитує агентство лист керівника організації.

Експерти НОРТ підрахували, що заплановане підвищення призведе до зростання роздрібних цін на ТВЕН на 50%. На їхню думку, це викличе зріст споживання контрабандних товарів, унаслідок чого легальний ринок може зменшитись удвічі.

"Багато підприємців, бізнес яких і так постраждав через карантин, ледь тримаються на плаву. І у цей час для малого бізнесу збільшиться вартість торгових залишків. Зараз у середньому кожна торгова точка вимагає наявності товарів на суму приблизно 200 тис. грн. Підприємцю потрібно буде "заморозити" приблизно 50% вартості товару, тобто приблизно 100 тис. грн на одну торгову точку", – пише Ганул.

Він вважає, якщо в ситуацію не втрутитися, то від 30% до 50% невеликих підприємств у цій сфері закриються.

"Продаж ТВЕН перейде, щонайкраще, до легального великого бізнесу, щонайгірше, і що ймовірніше – на нелегальний ринок, – пише голова правління НОРТ. – Для недопущення можливих ризиків для державного бюджету та економіки загалом звертаємося до вас із проханням підтримати поступове підвищення ставки акцизного податку на ТВЕН на 50% із 2021-го до 2025 року включно та ініціювати внесення відповідної поправки до другого читання проєкту закону України №4101-д, який був розроблений за вашої ініціативи".

"Українські новини" зазначають, що поступовий підхід до підвищення акцизів підтримали також Міністерство економічного розвитку, Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України та Інститут економіки й прогнозування Національної академії наук України.