Німеччина дасть Україні додаткові €100 млн, щоб допомогти пережити зиму – Бербок

Путін планує "зимову війну" в Україні
Фото: Annalena Baerbock / Facebook

Німеччина виділить додаткову фінансову допомогу Україні, яка захищається від агресії Росії. Про це міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявив 17 вересня під час візиту до Молдови, пише Reuters.

На підготовку і проходження зими в умовах зруйнованої окупантами енергетичної інфраструктури німецька сторона передасть Києву €100 млн.

Кремль планує ще одну "зимову війну з метою зробити життя людей в Україні якнайжахливішим", вважає Бербок.

Напередодні поїздки до Кишенева глава МЗС заявляла, що агресія РФ та її нелегітимного президента Володимира Путіна поширюється і на Молдову, пише сайт дипломатичного відомства.

За її словами, Москва обмежила експорт і подавання газу, що призвело до зростання інфляції, а також розпалює сепаратистські конфлікти в Молдові. Країні вдалося вистояти завдяки проєвропейській позиції влади та постійній допомозі ЄС, якої не припинять, запевнила міністерка.

Контекст:

Російські окупанти цієї весни посилили повітряні атаки на енергосистему України. З травня до 30 липня в Україні були масштабні вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ. 26 липня в "Укренерго" інформували, що "є всі причини очікувати, що найскладніший період літа позаду", ситуація в енергосистемі "дійсно покращилася". Енергетики зазначали, що без вимкнень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об'єкти енергетики чи аномальної спеки. У серпні через спеку знову застосовували графіки вимкнень.

25 серпня, коли спека почала спадати, "Укренерго" оголосила, що Україна відновить експорт електроенергії до Європи через профіцит потужності в енергосистемі, проте вже 26 серпня росіяни знову атакували українську енергосистему, що призвело до екстрених вимкнень.

4 вересня "Укренерго" змінила час та обсяг вимкнень світла.

6 вересня міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна має шанс пройти зиму без вимкнень електрики, якщо Росія не завдасть ударів, які критично вплинуть на енергосистему.