Новий пакет санкцій ЄС проти Росії не погодили через Німеччину – Йозвяк

Наступна спроба погодити пакет санкцій буде 14 червня, наголосив Йозвяк
Фото: ЕРА

Представники країн Європейського союзу не змогли погодити 14-й пакет санкцій стосовно країни-агресора Росії через позицію Німеччини. Про це повідомив 12 червня в соцмережі Х редактор Radio Free Europe / Radio Liberty в Європі Рікард Йозвяк.

"Держави – члени Євросоюзу досі не дійшли згоди щодо останнього пакету санкцій ЄС стосовно Росії. [...] Дивно, але саме Німеччина, а не Угорщина, є найбільшою перешкодою станом на зараз", – написав він.

Йозвяк зазначив, що нову спробу затвердити пакет санкцій здійснять увечері 14 червня.

12 червня RMF FM повідомило з посиланням на дипломата ЄС у Брюсселі, що в питанні погодження 14-го пакету санкцій у деяких країн є суттєві питання й запити, з якими буде складно розібратися, і це стосується Угорщини, Німеччини і Франції. Досягти компромісу намагалися посли ЄС.

Основним пунктом 14-го пакету санкцій проти Росії є заборона на перевалювання російського скрапленого газу в портах ЄС. Очікують, що останні обмеження будуть сильнішими за 13-й пакет, ухвалений до другої річниці початку війни в Україні, куди не входили секторальні санкції, які б ударили по російській економіці.

Контекст:

Санкції проти Росії ввели у відповідь на її агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Останній, 13-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії через її агресивну війну в Україні Рада ЄС ухвалила 23 лютого.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели понад 18 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 20,7 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.