"Охматдит" планує витратити 14 млн на консультанта й технагляд за відбудовою після обстрілу

Переможців конкурсу на супроводження ремонту "Охматдиту" обрали без конкуренції – "Наші гроші"
Фото: ЕРА

Національна лікарня "Охматдит" обрала переможців тендерів вартістю 14 млн грн на інженерно-консультаційні послуги й технічний нагляд за виконанням ремонту фасаду та внутрішнього оздоблення будівлі, пошкодженої влучанням російської ракети. На це 5 серпня звернули увагу "Наші гроші".

Договір на інженерно-консультаційні послуги вартістю 9,35 млн грн планують укласти з ТОВ "Васеньов Інжиніринг", а технічний нагляд за 5,22 млн грн здійснюватиме ТОВ "Ік-Проект", вказують журналісти з посиланням на майданчик електронних закупівель Prozorro.

"Наші гроші" з'ясували, що фірму "Васеньов Інжиніринг", яка раніше вже отримувала замовлення від "Охматдиту", зареєстрували у квітні 2023 року в житловому будинку, і вона належить Олегові Васеньову. За майже 10 млн грн лікарня планує замовити Васеньову "консультації з питань залучення підрядних організацій".

У розслідуванні наголошують, що Васеньов – це той самий експерт, якому "Охматдит" доручив технічне обстеження пошкодженого корпусу. Також Васеньов склав дефектний акт з обсягами потрібних робіт, у якому одразу було вказано завищені обсяги для конкурсу благодійного фонду "Охматдит". Також фірма "Ріола-модуль", яка будувала цей корпус, повідомила, що після атаки вже встигла власним коштом відремонтувати операційні, й на них не треба було закладати ремонтні обсяги будматеріалів.

Технічний нагляд за 5,22 млн грн у виконанні "Ік-Проект" передбачає, зокрема, проведення перевірок відповідності обсягів і якості виконаних будівельних робіт проєктно-кошторисної документації, ведення обліку обсягів прийнятих й оплачених будівельних робіт, а також робіт, виконаних із недоліками, ідеться в повідомленні. Журналісти зазначають, що на обох тендерах переможця визначили без конкуренції.

Контекст:

8 липня країна-агресор Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну, під удар потрапила й будівля "Охматдиту". Загинуло троє людей двоє дорослих, лікарка-нефролог і родич пацієнта, пізніше помер маленький хлопчик, який у критичному стані перебував у реанімації.

Платформа United24 і Monobank оголосили збір коштів для "Охматдиту". За кілька днів бізнес і приватні особи зібрали 300 млн грн, що втричі більше за початкову цільову суму. 9 липня Кабінет Міністрів України виділив на ремонт лікарні 100 млн грн. Того самого дня президент України Володимир Зеленський повідомив про надання додаткових 300 млн грн для "Охматдиту". ФРН також заявила, що надасть ще €10 млн на ці цілі.

31 липня "Наші гроші" опублікували дані, згідно з якими переможець конкурсу на відновлення корпусу національної лікарні запропонував ціну, яка набагато перевищує ринкову. Із 14 учасників конкурсу це була третя за вартістю пропозиція в розмірі 307 млн грн (без ПДВ). Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 млн грн до 286 млн грн.

БФ "Охматдит" заявив, що "категорично заперечує всі звинувачення". В опублікованій у Facebook заяві фонду йшлося, що процедура була відкритою, а пропозицію "Буд-технолоджі" схвалили під керівництвом незалежних юристів.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко 2 серпня оголосив, що тендери на відновлення корпусу національної лікарні проведуть на платформі Prozorro.