Після журналістського розслідування тендер на відновлення "Охматдиту" вирішили провести на Prozorro

За даними Ляшка, на відновлення "Охматдиту" зібрали понад 1,1 млрд грн
Фото: Віктор Ляшко / Facebook

Тендер на відновлення корпусу національної лікарні "Охматдит", який було пошкоджено російським обстрілом, проведуть на платформі Prozorro. Про це 2 серпня повідомив на брифінгу міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, трансляцію лікарня вела в YouTube.

Спілкування із журналістами керівництва МОЗ, представники лікарні й благодійного фонду "Охматдит" організували у зв'язку зі скандалом, котрий виник через публікацію журналістського розслідування "Наших грошей", яке з'ясувало, що переможець конкурсу на відновлення, ТОВ "Буд-технолоджі", запропонував ціну, яка набагато перевищує ринкову, а розмір його статутного капіталу становить 5 тис. грн.

"Відразу скажу, що жодного договору немає, [...] жодного документа ніхто не підписував ні зі сторони "Охматдиту", ні зі сторони фонду, ні зі сторони Міністерства охорони здоров'я", – підкреслив сьогодні Ляшко.

Очільник МОЗ розповів, що звертався до міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка з проханням, щоб правоохоронці "подивилися компанію, яка претендує бути переможцем відбору" на роботи з відновлення "Охматдиту", і сьогодні після консультацій з лікарнею й благодійним фондом вирішили передати зібрані кошти на рахунок "Охматдиту" й оголосити конкурс, який передбачений для державних коштів.

Також планують створити ревізійно-наглядову раду, до якої, зокрема, увійдуть представники шести найбільших благодійників, що передали кошти на відбудову "Охматдиту", а також представник МОЗ і представник адміністрації лікарні – усього до 15 осіб.

"Ми оголошуємо через процедуру Prozorro, хто може податися, які повинні бути критерії до підрядника, будуть зазначені теми, узгоджені саме із цією, наприклад, радою, і плюс ми залучаємо до цього нашого закупівельника "Медичні закупівлі", у якого найбільший досвід закупівлі за кошти державного бюджету, і саме в такому напрямку будемо рухатися, щоб відновити якісно і швидко", – сказав Ляшко.

За його словами, головне, що має зробити переможець тендера, – відновити "Охматдит" "в короткі терміни".

Тендер хочуть провести протягом найближчих тижнів.

За даними Ляшка, на відбудову "Охматдиту" зібрали вже загалом 1,11 млрд грн.

Контекст:

8 липня країна-агресор Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну, під удар потрапила і будівля "Охматдиту".

Загинуло троє людей – двоє дорослих, лікарка-нефролог і родич пацієнта, пізніше помер маленький хлопчик, який у критичному стані перебував у реанімації.