"Це був марафон, спресований у часі". Директор "Охматдиту" Володимир Жовнір довірив історію про обстріл лікарні музею "Голоси Мирних"

Володимир Жовнір: Ми евакуювали велику кількість дітей, зокрема новонароджених
Фото: akhmetovfoundation.org

Генеральний директор "Охматдиту" Володимир Жовнір поділився своєю історією з музеєм "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова. Одразу після російської ракетної атаки 8 липня 2024 року на "Охматдит" саме він координував евакуацію важкохворих дітей і постраждалих. Зараз більшість із них уже повернулися до лікарні.

"Ракети зруйнували систему подачі електроенергії, води, кисню, стислого повітря. Знаходитися тут було просто небезпечно для дітей, багато з яких у критичному стані. Ми евакуювали велику кількість дітей, у тому числі новонароджених", – розповів Жовнір.

Першою реакцією лікаря був жах від того, що могли загинути діти, співробітники, що є поранені. І певна розгубленість, бо здавалося, що він не впливає на ситуацію. Медик каже, що про себе в ті години навіть не думав. Говорить, що, можливо, мав легку контузію.

"Я пам'ятаю, що допомагав поранених витягувати, когось евакуювали, організовували штаб. Це був марафон, спресований у часі", – говорить лікар.

Завдяки злагодженій роботі всіх українців – медиків, поліції, ДСНС, військових, волонтерів – за два тижні після трагедії в "Охматдит" уже повертаються пацієнти. Одразу після ворожого теракту Фонд Ріната Ахметова передав "Охматдиту" два сучасні реанімобілі, призначені для порятунку новонароджених дітей.

"Безпечно повернути до лікарні дітей, не маючи автомобіля, – це великий виклик. І тому машини, які надав Фонд одразу, – це не оцінена допомога", – зізнався лікар.

Дізнатися історію Володимира Жовніра від нього самого можна за посиланням.

Розповідь Володимира Жовніра увійшла до музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова, який збирає історії мирних жителів України про війну від першої особи. Його архів містить уже понад 110 тис. історій. Розповісти свою можна на порталі музею або на безплатній гарячій лінії 0 (800) 509 001.

Контекст:

8 липня країна-агресор Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну. Під ударами були Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов'янськ і Краматорськ.

Значні пошкодження зафіксували у столиці, удару завдали, зокрема, по будівлі "Охматдиту". На момент атаки там проводили три операції на серці, розповів журналістам міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

З "Охматдиту" всіх пацієнтів перевели до інших медичних закладів. У Німеччині заявляли, що готові прийняти на лікування дітей зі зруйнованої лікарні.

Серед загиблих унаслідок обстрілу лікарні – двоє дорослих, зокрема лікарка-нефрологиня Світлана Лук'янчук, яка на момент ракетного удару була в лікувальному центрі з п'ятьма немовлятами, під'єднаними  до апаратів діалізу, а також маленький хлопчик, який у критичному стані перебував у реанімації.