Путін підставив Орбана ракетним ударом по Україні – Кулеба

Орбан 5 липня у Москві провів зустріч із Путіним
Фото: kremlin.ru

Масованим ракетним ударом по Україні 8 липня нелегітимний російський президент Володимир Путін поставив у скрутне становище прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який виступає з мирними ініціативами щодо припинення російсько-української війни. Про це сьогодні, 9 липня, в ефірі національного телемарафону заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Відеозапис опубліковано у YouTube каналу "Ми – Україна".

"Давайте відверто: Путін підставив Орбана цим ракетним ударом. Тому що поки Орбан прилетів у Київ, що не було погоджено з Україною, потім полетів у Москву і Китай і називає це "місіями миру", говорить про припинення вогню, а Путін завдає удару по дитячій лікарні ["Охматдит"], по українських заводах, містах. Масовано вбиває десятки людей. Він ставить у скрутне становище Орбана", – сказав Кулеба з Вашингтона, де відбудеться саміт НАТО.

За словами міністра, "просувати далі наратив про те, що Путін готовий до якогось урегулювання, стає надзвичайно складно".

Як зазначив Кулеба, Україна має чітку позицію, яку донесли до Орбана під час візиту до Києва.

"Перше: жодних домовленостей про Україну без України. Друге: є безальтернативна основа для припинення війни – це формула миру, ініційована Україною, яка базується на принципах Статуту ООН і повазі територіальної цілісності України. Про все інше ми готові розмовляти, але ці два базові принципи є абсолютно недоторканними", – наголосив глава МЗС.

Водночас Кулеба зазначив, що з Угорщиною треба й далі "відверто говорити", оскільки вони є сусідами, членами ЄС і НАТО.

Контекст:

Орбан 5 липня приїхав у Москву після візиту до Києва 2 липня, під час якого запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні проти країни-агресора РФ. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

В Офісі президента України, коментуючи слова Орбана, наголосили, що припинення вогню "не може сприйматися відірвано" від інших аспектів урегулювання. Україна "справді хоче миру", і для цього є інструмент – саміт миру, додали в ОП.

За підсумками переговорів у Москві з Путіним угорський прем'єр зрозумів, що позиції України та РФ "дуже далекі одна від одної".

8 липня Орбан прибув до Китаю і зустрівся там із головою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "основною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ та Україною".

Ракетний удар країни-агресора РФ по Києву 8 липня Орбан назвав "трагічним та мерзенним нападом" і закликав створити "мирну політику, яка приведе Росію й Україну до припинення вогню і мирних переговорів".