Побутові споживачі платять за світло втричі менше за його ринкову вартість – асоціація "Енергоефективні міста України"

Кабінет Міністрів України на засіданні 31 травня 2024 року підвищив тариф на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год
Фото: depositphotos.com

Побутові споживачі платять за електроенергію втричі менше за її ринкову вартість. Про це заявив виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк в ефірі "Громадського радіо".

"За електроенергію як товар населення платить зараз менше ніж 2 грн, при її вартості на ринку 6–7 грн. Там ще є близько 2,80 грн передача й розподіл. Тому я б сказав так, що, поки електроенергія не буде комерційно привабливим ринком, вона є таким самим товаром, як картопля, морква, вода, до того часу бажаючих вкладати гроші в цей ринок не буде", – пояснив Павлюк.

Експерт зазначив, що географічні умови значно впливають на вартість електроенергії. Він навів приклад Таджикистану, де 95% електроенергії виробляють на гідроелектростанціях.

"Вона там умовно дармова, ця енергетика, вона, відповідно, буде дешевою. У нас немає такої ситуації, у нас немає фіордів, у нас немає багато води, у нас немає високих перепадів гір, де можна брати цю електроенергію, тому в нас електроенергія, природно, дешевою не може бути", – заявив експерт.

Павлюк додав, що в цілому енергетичний сектор України є дефіцитним: держава імплементує ядерне паливо, газ, бензин і нафту.

"Є певне бажання людей отримати дешеву електроенергію, але фактично на нас будуть різко впливати ціни на світовому ринку, плюс на бажання інвесторів вкладати гроші буде різко впливати, значно впливати окупність цього процесу. Якщо електроенергія буде коштувати по 2 грн, ніхто гроші ці вкладати не буде", – підкреслив Павлюк.

Контекст:

Кабінет Міністрів України на засіданні 31 травня 2024 року підвищив тариф на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год без диференційованості за рівнем споживання.

30 травня 2023 року уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 грн/кВт-год із 1 червня.

До того в Україні діяли тарифи на рівні 1,44 грн/кВт-год для домогосподарств, які споживали до 250 кВт-год на місяць, і 1,68 грн/кВт-год, якщо місячний обсяг споживання становив понад 250 кВт-год.