Існують ризики втрати незалежності НКРЕКП через повернення до уніфікації тарифів – Кушнірук

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи
Фото: depositphotos.com

Перше рішення нового складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), щодо повернення до питання уніфікації тарифів на розподіл електроенергії свідчить про ймовірну втрату регулятором незалежності. Таку думку висловив у коментарі "Бізнес Цензору" економіст Борис Кушнірук.

За словами Кушнірука, повернення до уніфікації тарифів на розподіл електроенергії, зокрема для першого та другого класів промислових споживачів, може призвести до збільшення доходів державного монополіста НАЕК "Енергоатом", проте водночас завдасть шкоди українській економіці.

"Юрій Власенко до кінця липня працював у Міненерго і був головним адвокатом скандального наміру об'єднати тарифи розподілу електроенергії для першого та другого класів промислових споживачів, що призвело б до збільшення дохідної частини державного монополіста НАЕК "Енергоатом", проте завдало б болісного удару українській економіці", – заявив Кушнірук.

Він висловив побоювання щодо компетентності Власенка в тарифній політиці й можливих наслідків для незалежності НКРЕКП. Економіст зазначив, що новий керівник регулятора може зіткнутися із сумнівами щодо своєї неупередженості, що може вплинути на міжнародні відносини України, зокрема на її євроінтеграційні прагнення.

"Це може стати перешкодою на шляху вступу України до Євросоюзу, адже наші європейські партнери серйозно ставляться до питання незалежності будь-якого регулятора економіки, зокрема НКРЕКП," – зазначив Кушнірук.

НКРЕКП під новим керівництвом може перетворитися на "філіал Міненерго", що негативно вплине на євроінтеграційні прагнення України, заявив експерт.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – решта споживачів. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі, адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

17 липня попередній голова НКРЕКП Валерій Тарасюк відмовився від уніфікації тарифів на електроенергію, назвавши таке рішення "шкідливим" і таким, що "становить загрозу для держави". Ексголова розповів, що під час обговорення відповідного проєкту постанови НКРЕКП не прозвучало аргументів за. Тарасюк сказав, що теоретично такі аргументи є – об'єднання тарифу дало б вигоду малому бізнесу, а також збільшило б доходи державних "Енергоатому" й "Укргідроенерго".

Після призначення нового голови і членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.