Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії спричинить втрату валютних надходжень і загострить кризу – Каленков

Тільки в металургії уніфікація тарифу створить додаткові витрати у розмірі 3 млрд грн щороку, повідомив голова "Укрметалургпрому"
Фото: depositphotos.com

Ініціатива щодо уніфікації тарифу на розподіл електроенергії є нелогічною з економічного та євроінтеграційного поглядів, що призведе до зниження виробництва і втрат валютних надходжень. Про це заявив агентству УНІАН президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков, коментуючи пропозицію щодо об’єднання двох класів споживачів, яку розглядає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"Усі шоковані – хіміки, скляри, феросплавники, плиточники, цементники. Усі вони споживають електроенергію за першим класом, і всі шоковані. Це рішення стало для нас абсолютною несподіванкою", – зазначив Каленков.

Він додав, що особливе здивування викликає той факт, що ця ініціатива суперечить європейській практиці, яка передбачає розподіл на більшу кількість класів споживачів, ніж в Україні.

"Якщо у нас лише два класи енергоспоживання, то в Євросоюзі – три й більше таких класів. Це логічно і правильно, адже вигідніше і дешевше постачати електроенергію на великі енергоспоживаючі об'єкти. Тому з огляду на те, що Україна має, за ідеєю, рухатися у цьому напрямі, абсолютно несподівана ідея зараз об'єднати ці два класи", – сказав керівник обʼєднання підприємств.

Він наголосив, що єдиним наслідком такого рішення стане підвищення вп'ятеро тарифу для промисловості, що призведе до мільярдних втрат для заводів і скорочення виробництва.

"Об'єднання класів зведеться до того, що просто підвищаться тарифи для першого класу. Це збільшить навантаження на промислові підприємства, а далі ланцюжком призведе до підвищення цін на нашу продукцію, і вона стане неконкурентною. Відповідно, ми продамо менше і отримаємо менше валютної виручки. Тому це несподіване, непрогнозоване й абсолютно нелогічне рішення – ні з погляду економіки, ні з погляду євроінтеграції", – переконаний він.

Тільки в металургії уніфікація тарифу створить додаткові витрати у розмірі 3 млрд грн щороку, повідомив експерт. Для всієї промисловості ці цифри значно більші, і це може поглибити економічну кризу, вважає Каленков.

"Це дивне рішення, яке багато в чому може добити нашу економіку. Тому в нас є надія, що зараз, побачивши реакцію фактично всієї промисловості, чиновники замисляться і зрозуміють, наскільки це рішення є неправильним і до яких наслідків може призвести", – резюмував президент "Укрметалургпрому".