Єдиний тариф на розподіл електроенергії призведе до втрат економіки й падіння бюджетних надходжень – "Укрметалургпром"

ГМК є провідним сектором у підтримці сил оборони України, нагадали в об'єднанні підприємств
Фото: depositphotos.com

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" (УМП) звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), із проханням не допустити уніфікації тарифів на послуги з розподілу електричної енергії. УМП вважає, що це стане прямою дискримінацією великих промислових споживачів електроенергії в Україні й суперечитиме практиці тарифоутворення на послуги розподілу електроенергії в ЄС. Окрім того, це негативно вплине на конкурентоспроможність гірничо-металургійного комплексу (ГМК), зменшить податкові надходження до бюджету й знизить обсяги валютного виторгу в Україні. Про це йдеться в листі об'єднання до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, пише "РБК-Україна".

"У ЗМІ з'явилася інформація про можливість скасування НКРЕКП поділу споживачів послуг із розподілу електричної енергії на класи. Вважаємо, що таке рішення може мати серйозні негативні наслідки для підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК), а отже, і для економіки України в цілому", – заявили в УМП.

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – усі інші споживачі. Однак підприємства ГМК використовують високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

"Підприємства ГМК мають власну енергетичну інфраструктуру, включаючи трансформатори, підстанції й високовольтні лінії. Скасування розподілу на класи призведе до подвійної оплати – за власну й загальну інфраструктуру. Це не лише підвищить їхні операційні витрати, але й негативно вплине на конкурентоспроможність української металургійної продукції на міжнародному ринку", – наголосили в УМП.

Також в УМП зазначили, що гірничо-металургійний комплекс є основним сектором економіки, який забезпечує приблизно 5,7% ВВП країни, він приніс понад $4 млрд валютних надходжень і сплатив більш ніж 25 млрд грн прямих податків 2023 року. Окрім того, галузь створює понад 350 тис. робочих місць і забезпечує 35% вантажоперевезень "Укрзалізниці" й морських портів України.

Окрім того, ГМК є провідним сектором у підтримці сил оборони України: підприємства виготовляють протимінні трали, модульні укриття і взводні опорні пункти, макети військової техніки й бронепластини, зазначають у повідомленні.

Скасування розподілу на класи споживачів електроенергії спричинить значне зростання витрат у галузі й зробить виробництво ГМК нерентабельним – додаткові витрати галузі становитимуть понад 3 млрд грн на рік.

"Це спричинить зниження обсягів виробництва, втрату робочих місць, зниження експортного потенціалу, падіння надходжень до бюджету й неможливість подальшої допомоги силам оборони України. Додатковий фінансовий тягар на промисловість несе ризик скорочення обсягу інвестицій, негативно позначиться на обсязі ВВП і знизить надходження до бюджету, оскільки підприємства ГМК є основними платниками податків. Це ускладнить повоєнне відновлення України й може призвести до втрати цілих галузей економіки", – наголосили в УМП.

Також в УМП зазначили, що у країнах Європейського союзу загальновизнаною практикою є диференціація тарифів на послуги з розподілу електроенергії, причому кількість таких класів зазвичай перевищує три, тоді як в Україні їх лише два. У контексті євроінтеграційних процесів Україні потрібно вдосконалювати систему класифікації споживачів за класами напруги, а не уніфікувати тарифну політику.