Військові й ветерани мають знати свої права й активно їх відстоювати – фронтовик

Руслан Сутковий: Я тільки зробив знижку на комунальні послуги. Більше нічим не користувався
Фото: metinvestholding.com

Ветеранам і військовим, які ще служать, потрібно вивчати свої права й домагатися їх реалізації. Тому потрібен зрозумілий сервіс для ветеранів, котрий містив би всю інформацію, зокрема про пільги й компенсації, на які вони мають право. Про це розповів працівник "Метінвесту" Руслан Сутковий, який повернувся з війни на "Запоріжсталь", пише пресслужба компанії.

На фронті Сутковий дістав поранення, тому зараз хоче виїхати на реабілітацію за кордон, а також паралельно з роботою здобути вищу освіту, якої не закінчив 13 років тому. Він планує здобути вищу освіту в технічному університеті "Метінвест Політехніка" за спеціальністю "Металургія". Після повернення він встиг оформити деякі пільги, передбачені для ветеранів. Однак, за його словами, інформації щодо цього бракує.

"Я тільки зробив знижку на комунальні послуги. Більше нічим не користувався. Хоча є пільги, якими хотів би скористатися, але в Запоріжжі я їх не знайшов. Наприклад, зубопротезування. Ба більше – інформацію про пільги ще треба пошукати! Хотілося б, аби був якийсь зрозумілий сервіс для ветеранів, щоб можна було забити в пошуку запит про послуги для учасників бойових дій у твоєму місті й дізнатися, що і де є", – розповів ветеран.

І ветеранам, і військовим, які ще служать, він порадив вивчати свої права й домагатися їх реалізації. Наприклад, поранений боєць має право на компенсацію витрат на лікування.

"Військовий має знати свої права, чого саме він може вимагати від свого керівництва, і робити це", – переконаний боєць.

Із заводу "Запоріжсталь" Ріната Ахметова мобілізували понад 1 тис. осіб, із них 206 повернулися до роботи. Загалом у групі "Метінвест" на різних підприємствах працює 870 ветеранів, із яких 32 пройшли перекваліфікацію чи перенавчання і здобули новий фах.

Щоб допомогти ветеранам адаптуватися до мирного життя, "Метінвест" почав розробляти й упроваджувати програми адаптації. Компанія запровадила додатковий медичний огляд і психологічну підтримку, а також створює ветеранські хаби в містах присутності, це дає змогу спілкуватися з однодумцями.

Окрім того, "Метінвест" пропонує перенавчання для тих, хто прагне освоїти нову спеціальність або не може займатися попередньою роботою через стан здоров’я. Зокрема, ветеранам пропонують безплатне навчання й пільгові умови вступу до університету "Метінвест Політехніка".