Поки Росія заробляє €5 млрд на рік на експорті металу, Європа змушена закривати свої заводи – Гончаренко

Олексій Гончаренко: ЄС має позбавити російських металургів важелів впливу на ухвалення рішень
Фото: Олексій Гончаренко / Facebook
Унаслідок "половинчастих" обмежень, введених Євросоюзом на російську металургійну сировину, країна-агресор і надалі заробляє на експорті металів мільярди, тоді як європейські підприємства змушені закриватися, не витримуючи конкуренції. Про це написав народний депутат України від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко у статті для The Edge.

"Потік дешевої металургійної сировини з РФ разом з астрономічними цінами на енергоносії змушують європейських металургів скорочувати виробництво. На початку осені Arcelor була змушена закрити кілька заводів, зокрема в Німеччині, через високі ціни на енергоносії. А російські металурги, які отримують газ та електроенергію практично безоплатно, витісняють європейські компанії з європейського ринку!" – наголосив Гончаренко.

Згідно зі статистикою, щорічно Росія отримує приблизно €5 млрд від експорту чорних металів і руд до ЄС – переважно до Бельгії, Німеччини, Італії та Нідерландів. У березні запровадили перші санкції проти металу з РФ, але вони виявилися "половинчастими", адже основні статті експорту – руда, сляби, заготовки та інші види сировини й напівфабрикатів – під санкції не потрапили. Тому нинішнього і щонайменше наступного року Росія і надалі зароблятиме на постачаннях свого металу до ЄС. Тоді як заводи в Європі будуть змушені й далі скорочувати виробництво та звільняти людей, наголошує Гончаренко.

"Так чому ЄС досі не обмежив постачання металу з Росії? Річ у величезному лобі російських виробників, які за останні 10–15 років зуміли посилити свій вплив на європейському ринку й дістали важелі тиску на національні уряди. Тому ЄС має позбавити російських металургів важелів впливу на ухвалення рішень", – упевнений політик.

Європейські виробники, зокрема й угорський гігант Dunaferr, замість роботи з Росією могли б налагодити взаємовигідну співпрацю з Україною, яка є набагато надійнішим партнером, ніж представники країни, яка розв'язала війну на європейському континенті в ХХІ столітті, резюмував Гончаренко.

Контекст:

Ухвалений восени 2022 року восьмий пакет санкцій мав розширити введені раніше обмеження, але введені санкції не вплинули на експорт російської металопродукції, оскільки обмеження не торкнулися чавуну й феросплавів. Окрім того, нові обмеження на імпорт сталі набувають чинності з 30 вересня 2023 року, а на окремі сталеві напівфабрикати – з 1 квітня, і навіть із 1 жовтня 2024 року.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко у листопаді 2022 року заявила, що вся без винятку російська металургійна продукція має опинитися під санкціями, а українським металургам треба надати доступ до американського і європейського ринків. Про це писала пресслужба міністерства.