Представники бізнесу заявили, що об'єднання тарифів на розподіл електроенергії для промислових споживачів першого й другого класу може призвести до зупинення інвестиційних проєктів

НКРЕКП перенесла засідання щодо об'єднання тарифів на розподіл електроенергії на наступний тиждень
Фото: depositphotos.com

Якщо тарифи на розподіл електроенергії для промислових споживачів першого й другого класу об'єднають, компанія "Кроноспан УА" з австрійськими інвестиціями може переглянути свої плани розвитку індустріального парку в Рівненській області. Про це заявив представник "Кроноспан УА" Юрій Дюг під час засідання комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, пише Telegraf.

За словами представника компанії, об'єднання тарифів призведе до додаткових витрат для компанії, що складатимуть майже 100 млн грн на рік – це сума, яка відповідає вартості нового інвестиційного проєкту з будівництва меблевої фабрики. У нових меблевих виробництвах цього парку могло б з'явитися до 2 тис. робочих місць, повідомив він.

Дюг також зазначив, що з 2019 року "Кроноспан УА" інвестувала 260 млн грн у будівництво нової електропідстанції на заміну старої й 400 млн грн в оновлення енергомереж. 2023 року компанія реалізувала проєкт із будівництва газової електрогенерації потужністю 10 мВт, а в планах – розроблення потужної сонячної генерації.

"Інвестиції в енергетичну інфраструктуру ми здійснюємо в розрахунку на стабільні правила гри. Ми не просимо пільг чи преференцій. Від держави ми чекаємо тільки стабільності. Якщо класи промислових споживачів будуть об'єднані в цей найскладніший час, можуть бути зірвані не тільки плани з будівництва нових виробництв, а й поставить під сумнів інвестиційні проєкти, які вже реалізуються. Порушення державою своїх зобов'язань на енергоринку погіршить роботу всієї деревообробної галузі, що також негативно вплине на виробництво меблів і будівельних конструкцій", – сказав речник "Кроноспан УА".

Telegraf пише, що "Кроноспан УА" є частиною австрійської інвестиційної групи Kronospan, яка з 2019 року вклала в українську переробну промисловість майже €1 млрд.

Видання зазначає, що НКРЕКП планувала розглянути проєкт рішення щодо об'єднання тарифів на розподіл електроенергії першого й другого класу для промислових споживачів 16 липня, але на засіданні комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку 15 липня голова НКРЕКП Валерій Тарасюк повідомив про перенесення засідання стосовно цього на наступний тиждень.