Price cap на енергоринку заважають збільшенню імпорту електроенергії – Центр Разумкова

Збільшення імпорту електроенергії дасть змогу зменшити кількість вимкнень світла під час спеки, зазначив експерт
Фото: depositphotos.com

Установлені на українському ринку електроенергії цінові обмеження ускладнюють збільшення імпорту електрики в деякі години. Про це заявив 17 серпня в ефірі "Київ 24" директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Він пояснив, що для покращення ситуації зі світлом треба насамперед збільшити імпорт електроенергії. Однак через бюрократичні перепони Україна використовує імпорт на 50–60%, тоді як потрібно хоча б на 80–90%.

"Є певні моменти негативні, що важко це зробити через бюрократичні моменти, пов'язані з тим, що в нас, на жаль, діють price cap, які не дозволяють збільшити в деякі години комерційний імпорт", – зазначив Омельченко.

Він додав, що підприємства можуть працювати без вимкнень електрики, але для цього їм потрібно імпортувати 80% своїх потреб. Проте не всі з них користуються цією можливістю.

Омельченко підкреслив, що збільшення імпорту електроенергії дасть змогу зменшити кількість вимкнень світла під час спеки.

Контекст:

Державне підприємство "Оператор ринку" на засіданні НКРЕКП у вересні 2023 року виступило за встановлення цінових обмежень на ринку електроенергії на рівні, як у країнах Європейського союзу. В "Укренерго" заявляли, що цінові обмеження на ринку електроенергії заважають збільшенню потужностей для імпорту з 1,2 ГВт до 2 ГВт.

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.